Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хакнахме хакерите". Как САЩ и Великобритания разбиха "най-вредната в света" хакерска група


Известието за "хакване" на сайта на групата Lockbit
Известието за "хакване" на сайта на групата Lockbit

Международна операция, водена от САЩ и Великобритания, разби една от най-големите хакерски групи в света - LockBit, съобщиха световните агенции във вторник.

По думите на представителите на разузнавателните служби групата е отговорна за 25% от всички кибератаки през последната година. Сред атакуваните са британската поща, американският производител на самолети Boeing и канадска детска болница.

Как са "хакнати" хакерите

В операцията, с която е разбита хакерската мрежа, са участвали Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, Националната агенция за борба с престъпността (NCA) на Великобритания, Европол, както и службите на 9 други държави.

„Хакнахме хакерите“, каза Греъм Бигар, генерален директор на NCA. По думите му мрежата зад LockBit е „най-вредната група за киберпрестъпност в света“, като е извлякла 120 милиона долара от хиляди жертви по целия свят през четирите години от основаването си.

По време на операцията службите са успели да пробият системите на LockBit и са поели контрол върху инфраструктурата на хакерската група. Във вторник САЩ съобщиха, че са повдигнали и обвинения на двама руски граждани, а властите в Полша и Украйна са арестували други двама - отново руски граждани, за участие в групата.

Как работи хакерският модел

LockBit следва модел на изнудване, при който създателите на зловредния софтуер го отдават под наем на други хора и организации. Те от своя страна го използват, за да атакуват кибер системи и да крадат чувствителна информация, след което да искат откупи от засегнатите компании. Впоследствие LockBit получава процент от тези откупи.

До момента мрежата е атакувала 2000 жертви по целия свят. Представителите на службите обче отбелязаха, че действителният брой вероятно е по-голям, тъй като жертвите обикновено не признават публично, че са били набелязани и са платили откупа.

По-рано службите във Великобритания предупредиха, че този тип киберизмами се превръщат в една от най-големите киберзаплахи, пред които е изправена страната, и призоваха хората да не плащат откупи, ако бъдат атакувани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG