Връзки за достъпност

Извънредни новини

Галя Кондева като здравен министър. Защо този сюжет изпадна от дебата за служебния кабинет


Колаж на авторката на текста Надежда Цекулова на фона на служебната министърка на здравеопазването Галя Кондева
Колаж на авторката на текста Надежда Цекулова на фона на служебната министърка на здравеопазването Галя Кондева

Толкова много спорове имаше за вътрешния министър, че другите членове на служебния кабинет сякаш не бяха забелязани. Тук се спираме на един от тях - Галя Кондева, която оглави Министерството на здравеопазването.

Не е вярно, че от служебните правителства нищо не зависи, защото идват за кратко и обикновено не взимат стратегически решения. Практиката показа, че служебните екипи могат да останат на власт дълго време и да вземат ключови решения за години напред.

Извън дебата например остана новата министърка на здравеопазването д-р Галя Кондева. Имаше лаконични биографични справки за професионалния ѝ опит и това остави неприятното впечатление, че нито личността ѝ, нито сферата, която ще управлява, имат особено политическо значение в настоящия контекст.

(Не)обичайният администратор

Както беше анонсирано, д-р Кондева завършва медицина през 1987 г, 10 години по-късно става специалист по вътрешни болести, а през 2017 г. – и по хематология.

Работила е в няколко лечебни заведения като клиницист, в НЗОК и болницата по хематология като администратор и във фармацевтичния бизнес като мениджър. Отзивите за работата ѝ като лекар от пациенти в онлайн платформите за медицински консултации, както и в някои от големите дискусионни платформи, са подчертано положителни и я описват като спокоен и внимателен лекар.

Няма данни скандалите да са довели до уличаващи разкрития за дейността ѝ

Кариерата ѝ като здравен администратор намесва името ѝ в няколко големи скандала, но липсва публична информация тези скандали да са довели до уличаващи разкрития за дейността ѝ в което и да е от поприщата ѝ.

От НДСВ до НЗОК

От септември 2003 до април 2008 г. Кондева е началник отдел "Лекарствена и медицинска експертизи" в Дирекция "Лекарствена политика" на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В последните две години от този период – от юни 2006 до декември 2008 е и член на Управителния съвет на касата. Тя декларира, че там е представител на НДСВ – една от партиите в управляващата тогава тройна коалиция между БСП, НДСВ и ДПС.

В същото време публични източници я свързват с тогавашния заместник-министър на здравеопазването Емил Райнов от БСП, тъй като са били състуденти. Именно Райнов става повод името на Кондева да бъде замесено в корупционен скандал.

През 2008 и 2009 г. Райнов е в медийна компроматна война с ръководството на „Търговска лига“ – компания, която се занимава едновременно с производство и дистрибуция на лекарства, здравно застраховане, а към днешна дата и притежава най-голямата и бързо разрастваща се верига частни болници в страната.

Заместник-здравният министър Райнов и ръководството на „Търговска лига“ взаимно се обвиняват в заплахи и корупция, а в анонимен сигнал Галя Кондева е посочена като подставено лице, което е получавало пари от името на Емил Райнов.

Малко по-късно през същата година имената на двамата отново се появяват в обвинение за нагласени обществени поръчки. Случаят се развива, след като партиите от тройната коалиция губят изборите от новосъздадената партия на Бойко Борисов.

Новата власт обвинява предходния екип на МЗ, че е облагодетелствал фирма, близка до еко-министъра Долорес Арсенова. Тогава Кондева е едно от 11 лица, проверявани и обискирани от ГДБОП и ДАНС, но няма данни да е била уличена в нещо в резултат от проверките.

Въпреки скандалите по същото време Галя Кондева се включва в конкурса за управител на НЗОК в конкуренция с действащия тогава управител Румяна Тодорова. Тодорова печели конкурса и остава на поста.

От май 2011 г. до май 2017 г. Кондева е вписвана като управител за различни периоди на няколко дружества, свързани с компанията "Аквахим", собственост на бившия политик от НДСВ, а след това от Реформаторския блок Борислав Великов.

През 2013 г. Кондева е кандидат за депутат от листата на „Движение България на гражданите“

Междувременно през 2013 г. е кандидат за депутат от листата на „Движение България на гражданите“, една от формациите, формирала се от разпада на НДСВ и оглавена от Меглена Кунева. През 2017 г. Галя Кондева се връща в НЗОК, след като Глинка Комитов подава оставка като управител. Там тя оглавява дирекция „Лекарствена политика“.

Само месеци по-късно името ѝ отново попада в интрига между подуправителя на институцията д-р Димитър Петров и новоизбрания управител проф. Камен Плочев. Петров напуска касата със скандал и публични обвинения, че Кондева договаря ощетяващи НЗОК цени на скъпо струващи лекарства с фирмите доставчици, и пречи на законодателни промени, които да подобрят контрола.

Освен това хвърля върху нея и тогавашната зам. министър Жени Начева отговорността за предложението държавата да забрани чрез Закона за бюджета на НЗОК заплащането на скъпи иновативни лекарства за онкоболни за поне година.

Кондева не взима публично отношение към отправените към нея обвинения в нито един от случаите.

Специализираната болница по хематология

През 2017 г., преди да се върне в НЗОК, за няколко месеца д-р Галя Кондева е част от съвета на директорите на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София (СБАЛХЗ).

Болницата е с тесен профил и има специфичен контингент, но лекува голям дял от пациентите с хематологични и онкохематологични заболявания в страната. Заболяванията често изискват работа със скъпоструващи терапии, включително такива, които не са разрешени в страната и се плащат по специален ред без контрол на цената. През последните 15 години СБАЛХЗ периодично е сред лечебните заведения с големи просрочени задължения и обект на периодични проверки и разследвания.

Галя Кондева е върната в съвета на директорите на СБАЛХЗ през октомври 2021 г. Тогава министър на здравеопазването е Стойчо Кацаров в служебния кабинет на Стефан Янев. През април 2022 г. тя поема служебно директорското място в болницата, след като проф. Бранимир Спасов е обвинен в злоупотреби и отстранен от министър Асена Сербезова.

По-късно д-р Кондева печели конкурс и от временен директор става постоянен. В публичните си изяви тя твърди, че през последните две години в рамките на управлението ѝ задълженията на болницата плавно намаляват.

Неофициално източници от здравните среди предполагат, че новата министърка на здравеопазването вероятно ще се вслушва в гласа на бившия депутат от БСП Георги Михайлов, който е и бивш директор на СБАЛХЗ. Неотдавна д-р Кондева върна Михайлов начело на Клиниката по хематология в СБАЛХЗ.

Официална информация за това дали зад Кондева стои подкрепата на някоя от парламентарните партии или аргументация от страна на Димитър Главчев за избора ѝ обаче липсва – пореден знак, че здравеопазването едва ли е сред интересните теми на деня.

За пореден път.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Надежда Цекулова

    Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве.

Форум

XS
SM
MD
LG