Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бити, заплашвани, плюти. Кой напада германски политици


Съпредседателят на ГСДП Ларс Клингбайл, министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вуст, министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер и съпредседателите на Зелените Рикарда Ланг и Омид Нурипур на протест след нападенията над политици, Берлин, 5 май 2024 г.
Съпредседателят на ГСДП Ларс Клингбайл, министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вуст, министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер и съпредседателите на Зелените Рикарда Ланг и Омид Нурипур на протест след нападенията над политици, Берлин, 5 май 2024 г.

Политици са бити, заплашвани, заплювани на улицата, а случващото се напомня на "най-мрачната глава от историята" на страната. Само месец преди изборите Германия е разтърсена от скок в случаите на насилие срещу политици. Как се стигна дотук?

Депутат от европейския парламент е брутално пребит, докато закача партийни плакати. Кандидатка за общинска съветничка е заплашена и заплюта в лицето, също докато окачва плакати. Сенаторка и бивша кметица е нападната, докато посещава градска библиотека.

Случаите се разиграваха само в рамките на 4 дни в Германия и разтърсиха страната. При всичките нападнати политици става дума за представители на социалдемократите или Зелените. Поне в един от случаите полицията съобщи за връзка на нападателите с крайнодесни организации, а при друг нападател беше заснет да се провиква с нацисткия поздрав - забранен със закон в Германия.

Случаите на насилие идват само месец преди местните избори и вота за Европейски парламент на 9 юни и предизвикаха сравнения с политическото насилие от времето на нацизма.

"Това напомня на наистина най-мрачните времена на тази страна", каза премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер.

Какво се случи

В събота, 4 май, беше съобщено за два случая на политически мотивирано насилие, и двата в източногерманския град Дрезден.

Първо, действащият евродепутат от социалдемократите (ГСДП) и водещ кандидат и за новия европейски парламент Матиас Еке беше пребит в един от кварталите на града. Той е бил нападнат от група младежи, докато е закачал партийни плакати за предстоящите на 9 юни избори.

От партията му съобщиха, че е със счупена скула и очна ябълка.

Впоследствие полицията съобщи, че малко преди побоя срещу него представител на партията на Зелените е бил нападнат от същата група младежи. Това се е случило, докато той също е закачал предизборни плакати по улиците.

Според изявление на германската полиция най-малко един от нападателите е бил повлиян от дясна екстремистка идеология. Разследване на германския вестник Süddeutsche Zeitung и германските обществени медии NDR и WDR обаче установи, че трима членове на групата са свързани с дясна екстремистка организация.

Предизборен плакат с лицето на Матиас Еке
Предизборен плакат с лицето на Матиас Еке

Само четири дни след тези случаи в библиотека в Берлин беше нападната и бившата кметица на германската столица и настояща сенаторка по икономическите въпроси Франциска Гифай. Тя е била ударена в главата с торба с тежки предмети, казаха от полицията, а нападателят ѝ беше задържан.

Прокуратурата съобщи, че срещу мъжа вече са водени проверки, включително заради "престъпления от омраза".

Само часове по-късно същия ден се стигна и до още едно нападение, този път в Дрезден. Там Ивон Мослер, кандидатка на Зелените за общинска съветничка на местните избори, които в много провинции ще се проведат също на 9 юни, беше нападната, докато закача предизборни плакати.

Агресията срещу нея дори беше заснета от журналистически екип на Дойче веле, който е бил с Мослер в този момент. На кадрите се чува как мъж извиква хитлеристкия поздрав, както и скандиране "Само АзГ (крайнодясната партия "Алтернатива за Германия").

Малко след това мъж се приближава и скъсва един от плакатите, заедно с още една жена започва да блъска присъстващите и да настоява да изтрият записа. Жената обижда Мослер и плюе в лицето ѝ.

Какви са реакциите

В събота, ден след новината за първите две нападения, канцлерът на Германия Олаф Шолц осъди атаките срещу политици.

"Демокрацията е застрашена от такива случаи", каза той.

Редица политици излязоха с позиции, в които заговориха за паралел между случващото се сега и насилието срещу политически лица при зараждането и по време на националсоциализма през 30-те.

Подобно на своя съпартиец от Саксония, и премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст от консервативния Християндемократически съюз, каза, че случващото се напомня за "най-мрачната глава от германската история".

В неделя се проведе и протест срещу политически мотивираното насилие, на което присъстваха представители не само на социалдемократите и Зелените, но и на консервативния Християндемократически съюз.

Протестът в Берлин в неделя
Протестът в Берлин в неделя

"Няма оправдание за тези нападения. Една граница беше премината и ние като общество трябва решително да се противопоставим на това", коментира и самата Франциска Гифай, нападната в Берлин.

Нейната партия - ГСДП, излезе с позиция, че нападенията представляват "нападения над нашата демокрация и демократичните сили".

Във вторник се проведе и среща на всички вътрешни министри на Германия - както от федералното правителство, така и от правителствата на провинциите. Те се обединиха, че са необходими по-строги наказания за тежките престъпления, насочени срещу политици и партийни доброволци преди предстоящите предизборни кампании.

Къде обаче е "Алтернатива за Германия"?

Основна част от обвиненията и критиката обаче бяха насочени към крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Лидерите на социалдемократите в Саксония - Хенинг Хоман и Катрин Михел, директно обвиниха АзГ за увеличаването на насилието.

"Тези хора и техните поддръжници носят отговорност за това, което се случва в страната", казаха те.

Катарина Барлей, една от водещите кандидатки на ГСДП за евровота, добави и че рано или късно "думите се превръщат в действия", визирайки крайната реторика на редица представители на АзГ.

В центъра на нейната идеологията е затвърждаването на германски национализъм, както и всяването на страх от малцинства и мигранти.

Различни представители на крайнодясната партия са обвинявани и в омаловажаване на нацистките престъпления. Някои от нейните лидери твърдят, че Германия е твърде фокусирана върху изучаването и припомнянето на хитлеристкото минало - нещо, което според останалите партии е нужно, за да се предотврати повторение на случилото се в миналото.

По време на Холокоста 6 млн. евреи, както и хиляди политически затворници и представители на други малцинства са убити от нацисткия режим в Европа.

Сега от АзГ осъдиха нападенията срещу политици, но опитаха да обвинят за тях социалдемократите.

"ГСДП трябва да се запита до каква степен постоянната ѝ агитация срещу политически инакомислещи хора допринася до такива ескалации", написа например лидерът на АзГ за Саксония Йорг Урбан в Екс (Туитър).

В същото време Ройтерс отбелязва, че нападенията срещу политици през последните години в Германия най-често са насочени срещу представители на левия спектър и са извършвани от хора с крайнодесни убеждения. Германските служби за сигурност определят именно крайнодесния екстремизъм като най-голямата заплаха пред германската демокрация.

През 2019 г. политикът от Християндемократическия съюз Валтер Любке, който подкрепяше политиката на Ангела Меркел за приемане на бежанци в страната, беше убит от неонацист. Наблюдателите определят убийството му като повратен момент в следвоенната история на Германия - първият случай, в който крайнодесен убива политик от края на Втората световна война насам.

По данни на германските власти, публикувани през януари, от 2019 г. досега броят на нападенията над политици от парламентарно представените партии е скочил два пъти.

Представителите на Зелените са изправени пред най-голяма агресия, като атаките срещу тях са се увеличили седем пъти за този период и са били 1219 през 2023 г. Според данните политиците от АзГ са били обект на 478 нападения, а от социалдемократите - на 420.

Форум

XS
SM
MD
LG