Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жените, парите, корпорациите. Какво каза Хилари Клинтън в НДК


Хилари Клинтън и Кирил Домусчиев по време на срещата на Глобалната инициатива на Клинтън в НДК, 18 май 2024 г.
Хилари Клинтън и Кирил Домусчиев по време на срещата на Глобалната инициатива на Клинтън в НДК, 18 май 2024 г.

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън призова за повече права на жените в света. Тя направи това в София, по време на среща на Глобалната инициатива на Клинтън - форум, който редовно събира на различни места по света световни лидери от публичния и частния сектор. Те обсъждат начините, по които жените могат да бъдат подкрепяни.

Новината идва 12 години след последното посещение на Хилари Клинтън в България. Заедно със сегашния ѝ престой тя е била в страната общо три пъти.

Срещата в събота се проведе в НДК в София. Неин организатор е бизнесменът Кирил Домусчиев и неговата "Домусчиев импакт", която е част от инициативите на Клинтън.

Една от десет жени по света живее в бедност каза бившият държавен секретар на САЩ, цитирана от БТА. Много жени получават около 24 процента по-ниски доходи спрямо мъжете и си намират работа в по-ниско платените отрасли на икономиката.

По думите ѝ жените не са достатъчно представени в бордовете на директорите или на висшите ръководни позиции в корпоративния сектор. Тя каза, че предприятията, ръководени от жени, са получили 2 процента по-малко от инвестирания рисков капитал през миналата година.

Бившият държавен секретар на САЩ оцени България като страна, която изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор.

"Правата на жените и момичетата е недовършеното дело на 21 век", каза още Хилари Клинтън. Тя е убедена, че ако се премахнат "всички бариери пред пълноправното участие на жените в икономиката по целия свят, това ще доведе до драстично увеличаване на брутния вътрешен продукт на всяка една страна, както и в световен мащаб".

Хилари Клинтън в НДК
Хилари Клинтън в НДК

Освен Клинтън, в залата бяха и президентката на Косово Вьоса Османи, както и съпругата на бившия премиер на Великобритания - Шери Блеър, която има фондация "Шери Блеър за жените". Сред участниците бяха също Йозлем Денизмен, основател и главен изпълнителен директор на "Монай" (Monay), Джесика Еспиноза, главен изпълнителен директор на "2 Екс глобъл" (2X Global), Елпида Кокота, основател и главен изпълнителен директор на "Мексоксо" (Mexoxo), Джоселин Манган, основател и главен изпълнителен директор на "Хим фор хър" (Him for Her).

Клинтън говори 12 години след последното си посещение в България. През 2012 г., по време на правителството на Бойко Борисов, тя беше в София в качеството си на държавен секретар на САЩ. Тогава тя подкрепи енергийната сигурност и независимост на страната, напомня "Медиапул".

Предходното ѝ посещение датира от 1998 г., когато беше първа дама на САЩ и пристигна в София с президента Бил Клинтън. Държавен глава на България беше Петър Стоянов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG