Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Уния на Борисов и Пеевски" е начело след изборите. В България и ЕС расте националистическият вот


От ляво надясно: Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Тошко Йорданов ("Има такъв народ") на фона на българското и европейското знамена. Колаж.
От ляво надясно: Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Тошко Йорданов ("Има такъв народ") на фона на българското и европейското знамена. Колаж.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ГЕРБ печели всичко
  • Европа върви надясно, но и към крайното дясно
  • ПП-ДБ е с най-голям отлив на избиратели

ГЕРБ победи и в двата вота, проведени в неделя – и в изборите за Народно събрание, и в тези за Европейски парламент (ЕП). Но формацията ще трябва да намери цели две партии съюзници, за да състави правителство. Журналистът Петко Георгиев казва, че България от два месеца се управлява от "унията на Борисов и Пеевски", като това ще продължи и занапред, вероятно с участието на "Има такъв народ" (ИТН)

В ЕС победителят е десницата в лицето на Европейската народна партия (ЕНП). Но крайната десница печели много повече територия, отколкото имаше досега – тя е първа сила във Франция, Белгия и Австрия, втора е в Германия. Нейната победа разтърси отделни страни. Френският президент Еманюел Макрон разпусна парламента и насрочи нови избори, след като се озова с двойно по-малка подкрепа от тази за крайната десница. „Не мога да се правя, че нищо не се е случило“, каза той. Белгийският премиер Александер де Кроо подаде оставка, след като неговата либерална партия получи едва 6%, а националистите оглавиха класацията за ЕП.

Всичко най-важно от изборния ден в България е описано тук от Видка Атанасова.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Данните дотук

По данни от паралелното преброяване на „Алфа рисърч“ в 50-ото Народно събрание влизат 7 партии:

ГЕРБ е с 25,1% и ще получи 69 депутати;

ДПС е втора с 16% и ще има 44 депутати;

ПП-ДБ получава 14,6% и 40 депутати;

„Възраждане“, с 14,2%, ще има 39 депутати;

БСП получава 7,3% и 20 депутати;

ИТН взима 5,9% и ще има 16 депутати;

„Величие“ получава 4,3% и ще има 12 депутати. Тази нова партия не преминава бариерата за европейските избори.

ЦИК редовно обновява страницата си, в която нанася данните от обработените протоколи. Можете да я следите тук.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Новото след изборите за български парламент

  • Най-ниската избирателна активност през последните 3 години – 32,5% според паралелното преброяване на „Алфа рисърч“. От юли 2021 до днес тя е била малко над 40%, което към онези дати вече се коментираше като ниска активност. Политологът Огнян Минчев казва, че заради този спад на участието, съчетан с нарастването на радикалния вот, е „ултимативно необходимо“ да се състави правителство, за да няма отново избори след няколко месеца. Инак политическата система просто ще рухне, добавя той пред БНТ.
  • Нови националисти в парламента. Това е партия „Величие“, която поучи 4,3%, без да е била споменавана в изследванията. Тя се оказа изненада за социолозите. Освен собствените си гласове, „Величие“ е получила 1% от хората, които миналата година са гласували ГЕРБ, 2% от гласувалите за ПП-ДБ, 4% от „Възраждане“. За новата партия разказваме повече тук. Тя е регистрирана преди година, обявява се против НАТО и ЕС, нейните водещи фигури са създатели на атракциона „Исторически парк“ до Варна, това е формация, която е по-радикална от радикалната „Възраждане“.
  • Общ ръст на националистическия вот. Досега той се колебаеше около 15-17%, дадени за много политически сили. Сега изглежда, че е около 20%.
  • ПП-ДБ плати цената за това, че влезе в коалиция с ГЕРБ през 2023 г. и изтърпя примъкването на Делян Пеевски от ДПС към този съюз. В неделя ПП-ДБ получиха с 10% по-малко гласове спрямо резултатите им от 2023 г.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Хроничното, проявено и на тези избори

  • Липсата на политически дебат, на отчетност през избирателя, на разговор с медиите, на анализ на данните. Това е финалът на един процес, който започна преди десетина години с отпадане на пресконференциите след изборния ден, продължи с монологични изявления на партиите, а днес и това е заместено – вече с постове във Фейсбук, които не съдържат намеренията на политиците. Кирил Петков единствен написа в социалната мрежа, че формацията му ще бъде в опозиция – с две изречения.

Социологът Кънчо Стойчев определи като смехотворно това, че политиците мълчат, а социолозите говорят, макар че научната работа е приключила и на ход е именно политическата. Боряна Димитрова призова телевизиите да покажат изборната вечер в страните от ЕС, където в неделя се проведоха избори – с цялата отговорност на политиците, които незабавно започват разговор с медиите и срещи с избирателите.

И моят личен фаворит

Това, че неизвестна партия на име „Величие“ влиза в парламента, може да изненадва много хора, но не и Спас Спасов от „Дневник“. Той следи отдавна дейността на тези, които създадоха тази формация и сега разказва повече за тях.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG