Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"


АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй"

Парламентът окончателно ратифицира споразумението между България и Съединените щати за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Новите ядрени блокове трябва да се построят по технологията АР-1000 на американската компания "Уестингхаус".

Решението идва месец, след подписването на споразумението, след което парламентът реши България да преговаря с южнокорейската фирма "Хюндай" за строежа на новите енергийни блокове. Преговорите трябва да приключат до 15 април.

Алтернативното предложение на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) беше за удължаване на срока за преговори и включването на още един участник - американската компания "Бехтел", с която "Уестингхаус" работи в Чехия и Полша. То не беше прието от парламента.

В петък окончателното решение за ратифициране на споразумението със САЩ беше взето с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". Депутатите от БСП и "Възраждане" гласуваха "против".

"Възраждане" настоя процедурата да бъде прекратена, защото "ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС гласуват за узаконяване на една голяма кражба".

"Имаме дотук една-единствена избрана технология и една-единствена компания, която ще строи по нея - без конкуренция и прозрачност на избора ѝ, каза Коста Стоянов от "Възраждане".

Той добави, че на идеен проект се издава разрешение за строеж на мощности, което според него е предпоставка за значително увеличаване впоследствие на цената на строежа, както и за комисионни.

БСП каза, че заради технологията АР1000 проектът ще се оскъпи.

"Великобритания се отказа от тази технология и няма нито една страна в Европа, която да е готова да стане експериментална площадка", каза Борислав Гуцанов от БСП.

Според правителството цената на строителството ще е около 14 млрд. долара, но според енергийни експерти тя може да достигне до 18 млрд. долара.

В 15-дневен срок след влизането в сила на закона министърът на енергетиката трябва да обнародва документа в "Държавен вестник".

Решението за изграждането на двата нови енергийни блока взе правителството на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ през октомври 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG