Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германските служби могат да продължат да следят крайнодясната "Алтернатива за Германия", реши съдът


Съпредседателите на АзГ Тино Хрупала и Алис Вайдел
Съпредседателите на АзГ Тино Хрупала и Алис Вайдел

Германски върховен съд постанови, че службите за сигурност запазват правото си да наблюдават крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ).

Новината идва, след като през 2021 г. Федералната служба за защита на конституцията, която отговаря за защитата на демократичния ред в Германия от екстремистки заплахи, класифицира AfD като потенциално екстремистка. Това означава, че службите за сигурност могат да я подслушват и да набират информатори в нея.

Сега съдиите от Висшия административен съд в Мюнстер потвърдиха решението от 2022 г., според което постановлението е пропорционално и не нарушава конституцията, европейското или националното гражданско право.

"Съдът намира, че има достатъчно доказателства, че АзГ преследва цели, които са насочени срещу човешкото достойнство на определени групи и срещу демокрацията", пишат съдиите, цитирани от Ройтерс. "Има основания да се подозира, че поне част от партията иска да предостави статут на втора категория германски граждани с миграционен произход."

Партията, която е начело на социологическите проучвания в няколко източни провинции, в които по-късно тази година се провеждат избори, се сблъсква с все по-строг контрол заради расистки изказвания на свои членове, както и твърдения, че укрива шпиони и агенти на Русия и Китай.

"Това съдебно решение показва, че нашата демокрация може да се защити", каза министърката на вътрешните работи Нанси Файзер в изявление. "Тя разполага с инструменти, които я защитават от вътрешни заплахи."

В изявление АзГ каза, че ще обжалва. Обжалването би могло да включва само оспорване на начина, по който по-ниските съдилища са приложили закона.

В центъра на идеологията на АзГ е затвърждаването на германски национализъм, както и всяването на страх от малцинства и мигранти. По-рано през годината имаше масови протести в продължение на месеци, след като се появи информация, че членове на АзГ са присъствали на тайна среща на тема насилствена депортация на хора с чуждестранен произход от Германия.

Партията повишава подкрепата си през последните години. Проучвания преди изборите за Европейския парламент (ЕП) през юни показват, че АзГ може да достигне второ място след Християндемократическия съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG