Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земетресение отне живота на над 2000 души в Афганистан


Последствия от земетресението в Херат.
Последствия от земетресението в Херат.

Повече от две хиляди души са загинали в Афганистан в резултат на земетресение с магнитуд 6,3 на 35 км северозападно от град Херат в събота, 7 октомври. Броят на ранените надхвърля девет хиляди души.

Повече от 1300 къщи са били повредени, съобщава Ройтерс, като се позовава на талибанското правителство.

Според Асошиейтед прес в резултат на земетресението са разрушени няколко села в окръг Зенда.

Епицентърът на първото земетресение е бил на около 40 км северозападно от Херат, град с население около 700 000 души. То е последвано от поне три силни вторични труса.

Геоложката служба на САЩ регистрира най-големия от трусовете с магнитуд 6,3, като последният афтършок е дошъл на около 30 км североизточно от град Зиндах Джан, който е с население около 70 000 души.

"Това земетресение беше предшествано от земетресение с магнитуд 6,3, което се случи приблизително 30 минути преди това", заявиха от службата.

Земетресението е предизвикало паника, казва Банафша, жител на окръг Джибрил в провинция Херат, в интервю за радио Azadi.

"Първото земетресение беше около 11:15 ч. сутринта. След това имаше още няколко труса, всички хора избягаха от къщите, никой не остана вкъщи, защото се страхуваше от земетресението и другите трусове", казва Банафша.

Земетресенията са често срещани в района на Херат.

Това обаче е най-разрушителното земетресение през последните 20 години. Предишното мощно земетресение е било в източната част на Афганистан през юни миналата година. Тогава загинаха най-малко хиляда души, а най-малко 1500 бяха ранени.

Херат се намира на 120 км източно от границата с Иран и се смята за културната столица на Афганистан. По данни на Световната банка за 2019 г. в провинцията живеят около два милиона души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG