Връзки за достъпност

Извънредни новини

Андрей Гетов и неговият кинематографичен експеримент "Bo Nan Za"


Режисьорът Андрей Гетов. Снимката е на Емона Цончева.
Режисьорът Андрей Гетов. Снимката е на Емона Цончева.

Независим от никого и независимо от всичко. Той поставя на изпитание своите вкусове и интереси. Той е режисьорът Андрей Гетов, който тества публиката с кинематографичния експеримент "Bo Nan Za". Гетов е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е режисьор, сценарист и откривател на музика от цял свят. Жаден за нови занимания, знания и приключения.

"Решението да се занимавам с експериментално кино и то в пълнометражен формат е един житейски експеримент, който понякога си мисля, че е по-голям и от експеримента, който се случи на екрана", казва Андрей Гетов.

Постерът на "Bo Nan Za" на Андрей Гетов. Дизайнът е на София Димитрова.
Постерът на "Bo Nan Za" на Андрей Гетов. Дизайнът е на София Димитрова.

Тъкмо по големите екрани в момента вървят премиерните прожекции на неговия "Bo Nan Za" - филм без думи, метафоричен, съзерцателен, сниман естетски и експериментално.

Оператор на лентата е Иван Вацов, а музиката е дело на Росен Захариев - Роко и Александър Даниел. Във филма влизат и две импровизационни изпълнения на Трио Фрио. Художничка и сценографка е Ванина Гелева, а колорист - Калин Петров.

Премиерата на "Bo Nan Za" беше преди дни, а в София предстоят прожекции в кино "Влайкова" на 24 февруари от 20:00 ч. и в кино "Одеон" - 28 февруари от 21:00 ч.

Филмът е вдъхновен от уестърните, но е деликатно сюрреалистичен, разказва за Дивия запад, но и за съвременната софийска джунгла и разрушението. Филм за самота, бедност и бездомничество. Ще го ограничим, ако кажем само това.

Филмът е безмълвен, но въпреки че не диалогът води разказа, цялостната звукова среда и героите приковават интереса на зрителя в не по-малка степен.

Всяко прекършване на съчка, всеки повей на вятъра, всяко потракване на ламарина, всяко прозвъняване на камбана има своята важна роля, казва режисьорът. Той разчита не само на разума и вече утвърдените представи на зрителя за киноразказ, а и на неговото поетическо усещане и на топлината, емоцията и атмосферата, които самият филм носи.

"На мнозина филмът може да се стори не класически разказвателен - това в голяма степен е вярно, но все пак съществува една тънка драматургична нишка, която всеки зрител би могъл да изтегли сам за себе си и да стигне толкова далеч, колкото желае", казва режисьорът.

Кадър от "Bo Nan Za" на Андрей Гетов
Кадър от "Bo Nan Za" на Андрей Гетов

Думата "бонанза" означава рудно находище в Дивия Запад, където през 19 век е имало цели поселища на търсачи на злато. През годините "бонанза" придобива метафорично значение на "благоденствие", "благополучие", но носи конотация и за нещо изплъзващо се, за един недостижим успех.

"Това заглавие кореспондира както с уестърн линията на филма, така и с неговата съвременна линия, в която някои от основните персонажи са доста бездомни люде", казва режисьорът.

Той избира непрофесионални актьори в голяма част от ролите: "Много от нешколуваните актьори носят една житейска истина, една дълбочина и суровост на образа, която невинаги лесно би могла да бъде открита при професионалните актьори."

Кадър от филма на Андрей Гетов "Bo Nan Za"
Кадър от филма на Андрей Гетов "Bo Nan Za"

По думите на Гетов "може би и това, че филмът е безмълвен ми даде по-голяма свобода да търся актьори, които нямат класическа школовка".

Все пак той не ги дели по тази линия, защото в "Bo Nan Za" играят и професионалните актьори Анна Банкина, Даниел Рашев, Александра Спасова, Бисер Маринов, Назъм Каракурт, Любомир Вълчев, Тосен Рамар.

Тъй като филмът е независим, той няма нито държавно, нито корпоративно финансиране. Всъщност, без щедрата инвестиция на близък приятел на режисьора през 2019 г., снимките на "Bo Nan Za" е нямало как да започнат.

"По времето, когато започнах работа по филма, шансът за спечелване на субсидия с експериментален филм клонеше към нула", казва Гетов.

"Bo Nan Za" е завършен след 8 отделни снимачни периода между 2019 г. и 2022 г. Постпродукцията отнема още 1 година работа.

Кадър от филма "Bo Nan Za" на Андрей Гетов.
Кадър от филма "Bo Nan Za" на Андрей Гетов.

"Беше съпроводен с невероятни премеждия и трудности, но надявам се, че всичко това е било едно поне донякъде оправдано усилие", казва Гетов.

Той е автор и на 3 късометражни, и 3 документални филма. И макар че мащабите на пълнометражното кино и организационно, и финансово, са различни, Гетов прави този голям скок.

"Филмът е един кинематографичен експеримент. За мен беше голямо предизвикателство да поема по една по-скоро неутъпкана кинопътека", казва той.

Интересите му не се свеждат само до експерименталното кино, разбира се, но Гетов определя създаването на "Bo Nan Za" като своя вътрешна потребност.

Форум

XS
SM
MD
LG