Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антоан-Лоран дьо Лавоазие, който мига 30 секунди


Колаж на Антоан-Лоран дьо Лавоазие
Колаж на Антоан-Лоран дьо Лавоазие

Антоан-Лоран дьо Лавоазие

Химик /1743 – 1794/

Произход: Париж, Франция, заможно благородническо семейство

Образование: Колеж на Четирите нации в Парижкия университет, завършва право

Постижения: ролята на кислорода при горене, против флогистонната теория, помага за изграждането на метричната система и реформиране на химическата номенклатура, дава количествена формулировка на Закона за запазване масата на веществата

Признание: централна фигура в химическата революция през XVIII век, председател на Френската академия

Кой е измислил водата? Кой е нарекъл кислорода кислород? Има ли камъни на небето и нуждае ли се революцията от гении? Колко дълго живее отсечената глава на човека?

Отговорите на тези и още много въпроси са в живота и делата на Антоан-Лоран дьо Лавоазие. Е, не той измисля водата, но пръв установява, че тя не е прост, първичен елемент, а съединение от водород и кислород.

Кислородът е открит от Дж. Пристли, но името му дава Лавоазие, комбинира от гръцки оксис, киселина, с генес – създател, причинител. Покрай заниманията с кислорода, Лавоазие, заедно с Лаплас, откриват, че дишането също е горене. Пак заедно с Лаплас получават синтетична вода - в стъклен съд с живак изгарят струи водород и кислород. Но най-значим е резултатът на Лавоазие от заниманията с горене.

Тогава „флогистонната” теория е на власт - всичко, което гори, се състои от вещество, плюс хипотетичната, невиждана и невидима, огнена субстанция флогистон. Теорията се появява през 1703 и, колкото и да е ненаучна, бързо се вкоренява в научната общност. Но Лавоазие изследва големия проблем – защо металите, които ръждясват, тоест, окисляват се /изгарят/, стават по-тежки, не по-леки.

Обяснението с флогистона е, че той е с отрицателна маса - когато е вътре в метала, го прави по-лек, а като го напусне при горене, той става по-тежък. На въпроса къде отива флогистонът, щом напусне метала, отговорът е – във въздуха, но не можем да го отделим от там, понеже растенията бързо го поглъщат.

Забавна теория!

След дълги експерименти Лавоазие доказва, че флогистонът е само в главите на поддръжниците си. Той открива, че ръждясалите метали натежават, защото се свързват с кислорода и през 1783 чете във Френската академия „Размисли върху флогистона”. Новата му кислородна теория се посреща на нож от мнозина, но младите учени я възприемат.

Като задълбава в количествена посока, Лавоазие формулира и принципа за съхранение на материята, според който елементите на участващите в химическата реакция вещества може да се пренаредят, но нищо не се губи и крайният продукт тежи колкото първичните съставки.

Антоан-Лоран дьо Лавоазие е роден през 1743 г. в Париж за живот, необикновен поне колкото научните му постижения. Семейството е богато и влиятелно, учи в елитен колеж, интересува се от астрономия, математика, философия, химия, ботаника, но по волята на баща си завършва право. Отдава се обаче изцяло на науката и през 1764 г., на 21, чете във Френската академия първа разработка, посветена на гипса.

Лавоазие изтърсва знаменита фраза - на небето няма камъни, затова няма как да падат оттам

След две години печели златен медал за концепция за уличното осветление на Париж. На 26 става член, а после и председател на Академията. Разказва се, че от провинцията съобщават за необичайно събитие – от небето падат горещи камъни. А академиците се смеят, защото Лавоазие изтърсва знаменита фраза - на небето няма камъни, затова няма как да падат оттам. С което пропуска да открие метеоритите.

Е, никой не е съвършен.

За сметка на това, Лавоазие е съвършен в намирането на пари. Той е богат, но изследванията са скъпи и му трябват все повече пари. За да ги набави, купува акции от Ferme Generale, компания, която прекупува поземлените данъци. Бирникът Лавоазие, освен че забогатява, прави реформи в данъчната система и се жени.

Той остава със зяпнала уста пред 13-годишната дъщеря на шефа на компанията, но никой не го обвинява в педофилия, двамата скоро се женят и бракът е пълен с радости. Да, нямат деца, но Мари-Ан е не само красиво, а и интелигентно момиче. Тя превежда от английски научни книги, помага в лабораторията и участва в опити. Тъй като рисува добре, прави скици на новаторски инструменти и ги поръчва за изработка. Тя наистина е ангелът на гения, но дори ангелът не може да спаси гения от злоба и простотия.

През 1789 г. идва Френската революция. Лавоазие няма политически пристрастия, той е за промени в системата, но не резки. Революцията обаче му отнема всичко.

Закрита е Ferme Generale, уволнен е от Кралската комисия по барута, закрита е и Академията на науките.

Самият Марат я мрази – по-рано Лавоазие отхвърля негова тъпа разработка. Марат инициира съд за 28 души от Ferme Generale по обвинения, че с пари от френските данъци финансират чужди сили и тровят парижани като слагат вода в тютюна.

Въпреки тъпотата на обвиненията и убийството на Марат, съдебна машина не спира. През 1794 г. обвиняемите са осъдени на смърт и присъдата е изпълнена.

Главите са отрязани с хуманната машина на доктор Жозеф Гилотен, приятел на Лавоазие. Говори се, че като последен експеримент той натоварва сътрудник да следи колко време очите му ще мигат, след като главата му е отсечена. Мигат около 30 секунди – ако се питате.

Говори се също, че Мари-Ан Поулз иска съдията да отложи екзекуцията, но той отказва с думите - „Революцията няма нужда от гении!”. А ученият Йозеф Лагранж коментира така смъртта на Антоан Лавоазие:

„Отне им само миг да отсекат тази глава, а няма да стигнат и сто години, за да се роди пак такава като нея.”

Форум

XS
SM
MD
LG