Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без доказателства републиканците в САЩ започнаха процедурата по импийчмънт на Джо Байдън


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Без да имат конкретни доказателства, в сряда републиканците в Камарата на представителите в САЩ гласуваха да бъде започната процедура по импийчмънт на настоящия президент Джо Байдън, съобщи Ройтерс.

Байдън ще бъде разследван за това дали неправомерно е съдействал на своя син Хънтър Байдън да увеличи богатството си. Белият дом отхвърля разследването като неподкрепено с факти и политически мотивирано.

Новината идва на фона на предстоящите избори за президент на САЩ през 2024 г. Байдън вече съобщи, че ще участва на тях, където той ще се състезава с вероятната номинация на републиканците - Доналд Тръмп. Тръмп беше първият президент в историята на САЩ, подложен на импийчмънт два пъти. Срещу него все още се водят дела.

Гласуването за започването на процедурата се проведе три месеца, след като републиканците неофициално започнаха разследването на Байдън. Засега обаче те все още не са открили доказателства.

Републиканците твърдят, че Байдън и семейството му са се облагодетелствали от действията му, когато той е бил вицепрезидент на президента Барак Обама от 2009 до 2017 г.

Те са открили, че Хънтър Байдън е увещавал клиентите си, че може да им осигури достъп до кабинета на баща си - вицепрезидента. Републиканците обаче все още не са представили доказателства, че Байдън е предприел каквито и да било действия, за да подпомогне тези бизнеси, или се е облагодетелствал финансово от тях.

"Няма доказателства в подкрепа на твърденията, че баща ми е участвал финансово в моя бизнес, защото това не се е случвало", каза Хънтър Байдън в понеделник. Малко преди това той отказа да даде показания при закрити врата.

Доналд Тръмп е фаворит за президентската номинация на републиканците. По време на своето президентство той беше подложен на импийчмънт два пъти от Камарата на представителите - веднъж през 2020 г. и веднъж през 2021 г. И двата опита се провалиха в Сената.

Същевременно срещу Хънтър Байдън са повдигнати две федерални обвинения - че е излъгал, че не е употребявал наркотици при закупуване на пистолет, както и за неплащане на данъци в размер на 1,4 млн. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG