Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сега и преди". "Бийтълс" напомниха, че ще са тук завинаги


Ринго Стар, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Джордж Ленън (отляво надясно).
Ринго Стар, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Джордж Ленън (отляво надясно).

Джон, Пол, Джордж и Ринго. „Удивителната четворка“ от Ливърпул, най-успешната група за всички времена с над 600 милиона продадени албума. Десетилетия след като вече не творят заедно, музикантите се завърнаха с нова песен. Бийтълс са героите в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

"Бийтълс" публикува нов запис. Той е направен от сър Пол Маккартни и сър Ринго Стар с помощта на стари записи на вече покойните Джон Ленън и Джордж Харисън.

Песента, която носи името Now And Then ("Сега и преди"), датира от края на 70-те. Демото е записано от Джон Ленън в Ню Йорк, където по-късно е и убит.

Години след смъртта му вдовицата на Ленън Йоко Оно дава стари записи, включващ Now and Then, на останалите членове на Beatles. По-късно те добавят свои собствени части към него.

Тогава обаче технологичните ограничения са пречка пред това вокалите и пианото на Ленън да могат да бъдат отделени, за да се получи ясен микс, необходим за завършване на песента.

Идеята да се възроди мелодията се появява след документалната поредица на Питър Джаксън от 2021 г. The Beatles: Get Back. В нея с помощта на изкуствен интелект се изолират инструменти и вокали от стари записи. Същата технология е приложена и за Now And Then, която след това е завършена от Маккартни и Стар.

"Това беше най-близкото, до това да е отново в стаята, така че беше много емоционално за всички", каза Стар, говорейки за Ленън. "Сякаш Джон беше там."

"Бийтълс" е еволюиралата версия на създадената от Ленън група The Quarrymen. След един техен концерт Ленън се запознава с Маккартни.

Няколко месеца по-късно Пол запознава Джон с 15-годишния Джордж Харисън. По-възрастният с 3 години Ленън първоначално е против, но по-късно се впечатлява от уменията на Харисън и му позволява да се присъедини към групата.

През 1960 г. решават да сменят името на групата и избират измисленото от Ленън име – The Beatles в знак на преклонение пред The Crickets на Бъди Холи.

Малко по-късно оригиналният барабанист на групата Пийт Бест е уволнен и сменен с Ринго Стар. Така се събират "Бийтълс", които успяват да покорят музикалния свят завинаги.

Следват годините на Бийтълманията, на дългите турнета и експерименталните записи, които полагат основите на много нови жанрове като метъл (Helter Skelter) и психеделичен рок (Lucy In The Sky With Diamonds).

Макар и да са заедно само 10 години, "Бийтълс" променят представите за това какво е музика и какво може да се постигне в студиото.

В следствие на творчески разногласия, наранени егота и безброй много спорове, "Бийтълс" се разпадат. Не е ясно каква е точната причина, довела до това, но не е изненадващ развой на събитията. След раздялата всеки от Четворката записва солови албуми и продължава творческия си път.

На 8 декември 1980 г. Джон Ленън е убит в Ню Йорк. През 90-те останалите бийтълси се събират и работят по недовършени демота на Ленън. Така се появяват песните Free As A Bird и Real Love. Има и още един демо запис – Now And Then, по който започват работа, но заради лошото качество и нежеланието на Харисън го оставят.

Въпреки това, направените през 90-те от Харисън записи оцеляват и заедно с новата музика на Маккартни и Стар, и мастерирания глас на Ленън се появява последната песен на легендарната група.

"Това беше гласът на Джон, кристално чист. Много емоционално е. И всички ние свирим на него, това е истински запис на "Бийтълс" . През 2023 г. да продължаваме да работим върху музиката на "Бийтълс" и да пускаме нова песен, която публиката не е чувала, мисля, че е вълнуващо", сподели Маккартни.

Форум

XS
SM
MD
LG