Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-светло и по-благо". Благомир Коцев от ПП-ДБ е новият кмет на Варна при 100% обработени протоколи


Кандидатът на "Продължаваме промяната-Демократична България" Благомир Коцев
Кандидатът на "Продължаваме промяната-Демократична България" Благомир Коцев

Кандидатът на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Благомир Коцев е новият кмет на Варна. Това сочат окончателните резултати при 100% обработени протоколи от секционните комисии.

Коцев получава подкрепата на 53,06% от избирателите (45 395 гласа), с което печели балотажа с повече от 10% преднина пред опонента си Иван Портних от ГЕРБ, който взима 41,52% (35 519 гласа).

Портних е досегашният кмет на Варна. Той управляваше града от 2013 г.

"Добро утро, варненци! Варна е нова от днес! По-светло и по-благо ще става!", написа в понеделник сутринта в страницата си във Фейсбук Благомир Коцев.

По-рано в неделя той говори за кратко пред медиите, като каза, че е очаквал резултата, но ще изчака финалните данни от преброяването на бюлетините, за да направи изявление.

"Варна показа, че е истински свободен град", каза тогава Коцев.

Кои са районните кметове във Варна

Окончателните данни от секционните комисии във Варна показват, че ГЕРБ губи балотажите за районни кметове в града.

В район "Одесос" печели кандидатът на ПП-ДБ Цветнен Цветков. Той получава 47,34% от гласовете срещу 44,12% за кандидатката на ГЕРБ Биляна Раева.

В район "Приморски" също печели кандидатът на ПП-ДБ Николай Желязков с 54,96% срещу Людмила Колева-Маринова от ГЕРБ с 37,35%.

ГЕРБ губи балотажа и в район "Младост", където кандидатът на партията Евгени Дянков взима 42,19% и е изпреварен от Христо Христов от коалиция "Алтернативата на гражданите" с 48,10%.

На първия тур гражданите на Варна преизбраха районните кметове на "Аспарухово" и "Владислав Варненчик" - Ивайло Маринов и Николай Костадинов. И двамата са представители на ГЕРБ.

На първия тур на 29 октомври бяха избрани и членовете на Общинския съвет в морската столица. В следващите 4 години новият кмет ще управлява със съвет, в който нито една от партиите и коалициите няма мнозинство. В него влизат представители са 12 формации, сред които се разпределят общо 51 места.

ПП-ДБ има 8 съветници, колкото има и ГЕРБ. "Възраждане" получава 7 мандата, а местната коалиция “Алтернативата на гражданите” - 6. Представени в общинския съвет са и коалиция "Български гласъ" и "Земеделски съюз Ал. Стамболийски" с по 5-има души.

"БСП за България" разполага с 3-ма съветници, колкото и ДПС. "Има такъв народ" и "Левицата" са с по 2-ма, а с по 1 съветник остават СДС - партията се яви на изборите във Варна отделно от ГЕРБ, както и местна коалиция "Свобода".

През последните 10 години Варна се управляваше от кмета от ГЕРБ Иван Портних, който е на власт от 2013 г., когато за първи път печели частични избори за кмет. В периода 2019-2023 г. партията имаше 18 съветници, които също не стигаха за мнозинство. Липсващите им гласове в Общинския съвет идваха от СДС и по-малки формации, а ДБ беше в опозиция. ПП нямаше представители в местната власт, защото партията беше основана след вота през 2019 г.

Как невалидната бюлетина спечели изборите за общински съвет
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG