Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина Николай Колев-Босия


Николай Колев-Босия на протест на "Правосъдие за всеки" на 4 февруари 2019 г.
Николай Колев-Босия на протест на "Правосъдие за всеки" на 4 февруари 2019 г.

Поетът, журналист и дисидент Николай Колев-Босия е починал във вторник, съобщиха негови близки пред БТА.

Той е български дисидент, създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Босия беше известен с активната си гражданска позиция по различни проблеми. За политическа дейност е лежал няколко пъти в затвора преди падането на тоталитарния режим през 1989 г.

Николай Ганчев Колев е роден на 4 май 1951 г. в Стара Загора. Завършва руска филология. Автор е на вицове и епиграми за комунистическия лидер Тодор Живков, както и на четири книги. Баща е на пет дъщери.

Колев и Възродителния процес

След т.нар. Възродителен процес, при който БКП насилствено сменя имената на българските мюсюлмани в края на 80-те години на миналия век, започват протести. Основна роля в тях играят Независимото дружество за защита правата на човека на Илия Минев и първият независим синдикат "Подкрепа". Колев е член и на двете сдружения, които властта приема за незаконни.

Ден преди насроченото за 18 март 1989 г. събрание на профсъюза, Колев е задържан от МВР. Обвинен е, че не полага обществено-полезен труд. Отхвърлени са твърденията му, че се занимава с литературна дейност, защото няма диплома за писател, пише портал "Култура" в статия за майските събития и ДС. След дело без право на защита Босия е въдворен принудително в мини Бобов дол за 1 година и 6 месеца без право на обжалване.

Босия обявява безсрочна гладна стачка с искане делото му да бъде преразгледано при открити врата. Към протеста му се присъединяват групи от по 5 души, които гладуват и се сменят всяка седмица.

На 20 април 1989 г. Колев и поддръжниците му прекратяват гладната стачка, след като той е освободен. За тези събития съобщава единствено Радио Свободна Европа.

Доматената революция

Николай Колев беше активен участник в почти всички демократични протести след падането на режима, включително тези през 2012 и 2013 г. Протестира и срещу избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Колев и още четирима души бяха арестувани на 9 септември 2015 г., когато мятаха домати срещу северния вход на сградата на парламента. По едно от многобройните дела, образувани срещу него по Указа за борба с дребното хулиганство, той беше осъден на първа инстанция с глоба от 500 лв. В крайна сметка Босия доказа пред съда, че хвърлянето на домати по парламента не е хулиганство, а легитимна форма на протест.

През 2018 г. той отново обяви гладна стачка, продължила 81 дни, с искане за оставката на тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски, след като при катастрофа в Своге загинаха 16 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG