Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брайън Джонсън, който извървя пътя от църковния хор до AC/DC


Брайън Джонсън по време на концерт ба AC/DC в Масачузетс. 2015 г.
Брайън Джонсън по време на концерт ба AC/DC в Масачузетс. 2015 г.

Той е третият, но най-дълго останал с групата вокалист на AC/DC. Винаги излиза на сцената с каскета си и специфичния си глас, който стреля право в сърцата на феновете. Живее и пее на скорост. На висока скорост. Той е Брайън Джонсън, днес навършва 76 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Първият голям концерт, на който отидох в София, беше този на AC/DC през 2010 г. И той определено беше запомнен от всичките над 60 000 души, които видяха любимата си банда на Националния стадион "Васил Левски" в столицата.

Оттогава се промениха много неща за австралийската група, най-тъжното от които е, че през 2017 г. почина единият от основателите ѝ - Малкълм Йънг. Вокалистът им Брайън Джонсън пък имаше сериозни проблеми със слуха и временно напусна бандата през 2016 г., но се завърна триумфално с албума "Power Up" през 2020 г.

Брайън Джонсън е роден на 5 октомври 1947 г. в Дънстън, Англия. Баща му е ветеран от Втората световна война, който работи като миньор, майка му е с италиански произход. Като малък Брайън пее в църковния хор.

Около 1970 г. започват музикалните му изяви в клубове в Нюкасъл. По това време Брайън е започнал да работи във фабрика в града, но не се отказва от мечтата за голямата сцена. През 1971 г. със свои приятели формира групата Geordie.

Пътят към AC/DC

След смъртта на вокалиста на AC/DC Бон Скот през 1980 г. останалите членове на групата обмислят и варианта да се разделят, но после решават, че Бон Скот би се радвал, ако те продължат без него и започват да търсят нов вокалист за AC/DC.

Брайън Джонсън с AC/DC на фестивала Коачела през 2015 г.
Брайън Джонсън с AC/DC на фестивала Коачела през 2015 г.

Китаристът и съосновател на AC/DC Ангъс Йънг по-късно казва: „Спомням си, че първия път, когато чух името на Брайън, беше от Бон. Бон беше споменал, че е бил в Англия веднъж на турне и видял Брайън, който бил в група на име Geordie. Бон каза: „Брайън Джонсън, той е страхотен певец в стила на Литъл Ричард“. А това беше големият идол на Бон - Литъл Ричард."

През март 1980 г. Джонсън получава телефонно обаждане, с което го канят в Лондон за прослушване като нов вокалист на AC/DC. Като голям фен на бандата той с радост се съгласява. Малкълм Йънг си спомня този ден: "Всички седяхме там и си мислехме "Къде е този Брайън? Трябваше да е тук преди час."

Оказва се, че Джонсън играе билярд на долния етаж в сградата. До прослушването все пак се стига и всички членове на AC/DC са единодушни, че той е човекът за групата. Първият им албум с Джонсън като вокласит е Back in Black, който се превръща в най-продаваният рок албум на всички времена.

Някои от големите му хитове с бандата са "Thunderstruck", "Back in Black", "You Shook Me All Night Long", "Big Gun". Песента "Big Gun" е част от саундтрака на филма "Последният екшън герой".

През март 2003 г. Брайън Джонсън, наред с останалите членове на AC/DC, е включен в "Залата на славата на рокендрола".

Джонсън е запален и по автомобили, дори участва в ретро състезания в САЩ с винтидж коли. Гласът му пък може да бъде чут и във видеоиграта "Call of Duty: Finest Hour", където той озвучава сержант Боб Старки. Голям почитател е на футбола, а любимият му футболен отбор е "Нюкасъл Юнайтед".

AC/DC на концерт в Швейцария. 2009 г.
AC/DC на концерт в Швейцария. 2009 г.

Джонсън се жени за първата си съпруга Карол през 1968 г. Имат две дъщери: Джоан и Кала. Те се развеждат по време на записите на албума The Razors Edge. По-късно Брайън се жени за втората си съпруга - Бренда, с която живеят в Сарасота, Флорида, САЩ.

През септември 2009 г. Джонсън е диагностициран със Синдром на Барет (заболяване на хранопровода), което накара AC/DC да отменят няколко концерта от турнето си Black Ice през 2010 г. Лекарите успяват да предотвратят развитието на болестта в рак и Брайън Джонсън се връща на сцената.

На 9 юли 2014 г. Джонсън е удостоен с почетната титла „доктор хонорис кауза“ от Northumbria University в Нюкасъл, като признание за значителния му принос към музикалната индустрия.

През 2021 г. излиза и автобиографията му "Лицата на Брайън", за която той казва:

"Имал съм немалко безсънни нощи и доста, които си бяха страхотни, лоши дни и хубави дни. Извървях пътя от църковен хорист до рок певец, а сега написах и книга за всичко това."

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

XS
SM
MD
LG