Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разлом, който само слепец не може да види". Какво се случва във "Величие"


Лидерите на "Величие" Ивелин Михайлов и Николай Марков
Лидерите на "Величие" Ивелин Михайлов и Николай Марков

Призиви за подкрепа за ГЕРБ. След това отричане и твърдения за хакнат профил. А накрая обвинения в заплахи, тайни записи на разговори и разцепление в най-новата партия "Величие".

Всичко това се случи само в рамките на едно денонощие. В понеделник в профила в Екс на Ивелин Михайлов, който официално е само член на "Величие", но неформално е сред нейните лидери, се появи пост с препоръка депутатите на партията да гласуват за кабинета на ГЕРБ с премиер Росен Желязков.

Часове след това Михайлов написа, че профилът му е бил хакнат.

Във вторник обаче той призова председателят на групата им в парламента - Николай Марков, да се оттегли като депутат. Михайлов каза, че има и план "Величие" да подкрепи правителство с третия мандат.

Последва и изявление на Михайлов и две от депутатките на "Величие", в което те обвиниха Марков в заплахи и опит за "овладяване" на формацията.

"Днес в парламентарната ни група има разлом, който само слепец не може да види", каза депутатката Красимира Катинчарова.

Броженията в редиците на "Величие" идват непосредствено преди гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство.

В понеделник партията предложи кабинет с премиер Росен Желязков, а президентът Румен Радев издаде указ за гласуването му още същия ден. Очаква се съставът на правителството да влезе в дневния ред на парламента още в сряда.

Това повдига и въпроса как ще гласуват 13-те депутати на "Величие". Засега председателят на тяхната парламентарна група (ПГ) Николай Марков не е дал ясен отговор и споровете сред редиците на формацията остават.

Ето какво се случи във вторник и изминалите дни.

Началото: гласуването с ГЕРБ и ДПС

Първите по-конкретни въпроси около бъдещото поведение на партията дойдоха на 21 юни. Тогава депутатите на "Величие" за пръв път подкрепиха ГЕРБ и ДПС при гласуване. Това стана при избора за председател на временната комисия за изработване на правилник на 50-ото Народно събрание.

Именно благодарение на гласовете от депутатите на новата формация на поста беше избрана Анна Александрова от ГЕРБ.

Тогава Ивелин Михайлов излезе с остри обвинения, че има "пробити" депутати, които ще подкрепят кабинет на ГЕРБ. Освен това той каза и че групата се разпада.

"Вчерашното гласуване е предателство срещу народа. Говорих с деветима от нашите депутати, които казаха твърдо, че няма да направят такова нещо, другите ми казват, че това е политика", каза тогава Михайлов.

Депутатите на "Величие"
Депутатите на "Величие"

Извинение поискано, извинение дадено

Веднага след това председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков опроверга думите му и му поиска извинение.

Такова дойде само часове по-късно - във видео във Фейсбук Михайлов се извини и каза, че вярва на депутатите.

"И най-сериозните хора правят грешки. За момента приемаме, че аз съм направил грешка. Изказал съм се бързо и непремерено за тях и очакваме да видим техните действия", добави той ден по-късно.

Подкрепа за кабинета на ГЕРБ

В понеделник, малко след като ГЕРБ номинира Росен Желязков за премиер и представи предложението си за правителство, в профила на Михайлов в Екс (бивш Туитър) се появи публикация с призив "Величие" да подкрепи въпросния кабинет.

По-малко от час по-късно Михайлов написа в профила си във Фейсбук, че не той е автор на тази публикация, а профилът му в Екс е бил "хакнат".

"Някой неправомерно е взел контрола на профила ми в платформа “Х” и е написал лъжовно изявление от моя страна. Вярвам, че споразумение с дявола в този момент не може да има", написа Михайлов.

"Разлом, който само слепец не може да види"

Същата вечер собственикът на "Исторически парк" даде интервю пред БНР, в което каза, че срещу него има заплахи, че "ще бъде унищожен".

"Има депутати, които ми казаха, че биха гласували за програмно правителство, ако бъде с трети мандат на "Има такъв народ", добави Михайлов.

На следващия ден той вече посочи Николай Марков като автор на част от заплахите срещу него. По думите му той е бил заплашван от Марков да се откаже от политиката и да остави партията на него.

Малко по-късно Михайлов даде и изявление заедно с депутатките от партията Красимира Катинчарова и Стела Бобчева. В него те разшириха обвиненията към Марков, че иска да постави цялата формация под свой контрол, и заговориха за разцепление.

"Днес в парламентарната ни група има разлом, който само слепец не може да види", каза Катинчарова.

По думите на Михайлов, на 19 юни той е получил обаждане от човек, когото не назова, с искане "Величие" да подкрепи правителство с ГЕРБ и ДПС, "иначе ще имате някакви компромати, които да излязат".

От самата партията за момента казаха единствено, че в парламентарната им група няма да има разцепление. Пред БНР от пресцентъра на партията съобщиха, че във вторник следобед се събират на заседание, на което ще обсъдят и отправените към тях обвинения.

Във Фейсбук страницата на "Величие" се появи и пост с твърдения, че срещу формацията се води клеветническа кампания.

По-рано Николай Марков не изключи да бъде одобрено правителство с първия мандат на ГЕРБ, като каза, че "нищо не е изчерпано, докато не бъде изговорено". Без повече конкретика той посочи и че "Величие" е готова да подкрепи "всяка политика, която е в полза на българските граждани и държавата".

По-рано "Величие" отказа да участва в преговори за правителство с първия мандат на ГЕРБ, след като Бойко Борисов не се съгласи на лидерска среща с Марков.

Засега единствено от ДПС са казали, че биха подкрепили кабинет с първия мандат. Гласовете само на ГЕРБ и ДПС обаче не достигат - те имат общо 110 при нужни 121, ако при гласуването присъстват всички депутати. "Величие" имат 13.

Партията беше създадена преди няколко месеца и изненадващо влезе в парламента. Като нейни лидери се изявяват бившият служител на Национална служба за охрана (НСО) Николай Марков и Ивелин Михайлов, който стои зад изграждането на съоръжението "Исторически парк" край Варна.

Марков стана депутата, докато Михайлов остана извън парламента. Двамата често публично защитават проруски тези. Марков дори заявява, че предава информация на Русия.

Какво знаем за партия “Величие”, която изненадващо влиза в парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG