Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефан от Иран. Защо музикант, който от 13 години е в България, се озова затворен в миграционен център


Стефан Давари
Стефан Давари

Той живее и работи в България от 13 години. На 11 януари обаче е задържан и отведен в центъра за временно настаняване "Бусманци". Причината е, че идва от Иран. Защо това се случва и защо сега?

Мехран (Стефан) Давари е от Иран и живее от 13 години в България. Той говори и пише на български език, работи, има жилище в София и е басист на метъл бандата BULL$HIT.

На 11 януари е задържан и отведен в миграционния център на МВР в столичния кв. "Бусманци". Формалното основание - заповед от 2014 г. на дирекция "Миграция" в Пловдив за "отвеждане в страна на произход".

"В един момент влизат двама, затварят ти щората и животът ти приключва. Ти си в затвора. Защо - няма обяснение", казва Мехран пред Свободна Европа.

От 2010 г. досега той е подал 9 молби за закрила в България, но всички те са отхвърлени. Същевременно не е направен опит той да бъде депортиран в Иран - заради сложната политическа ситуация в страната, а и защото няма документи.

"Още съм в шок, не знам защо съм тук. Аз имах план - утре съм на репетиция, после трябваше да се срещна с един човек, а след това да довърша една книга, която пиша от 3 години", казва Мехран.

Адвокатката му Диана Радославова каза за Свободна Европа, че задържане в "Бусманци" може да се случи по две причини - или при опасност човекът да се укрие, или в случай, че той трябва да бъде депортиран в Иран.

Какво ще се случи в Иран, ако бъде върнат? Отговорът за Мехран е един - екзекуция.

Адв. Радославова казва, че настаняването на Мехран в "Бусманци" вече се обжалва, като се чака дата за съдебно заседание. Подаден е и пакет с документи за последваща молба за закрила, както и сигнал до омбудсмана Диана Ковачева. Има и онлайн петиция за освобождаването му.

Кой е Мехран Давари

Мехран е в България от 2010 г. Година по-рано той участва в протестите в Иран срещу избора на тогавашния президент на страната - Махмуд Ахмадинежад. За първи път той е избран през 2003 г., а презибирането му през 2009 г. предизвиква масови демонстрации на опозицията.

Тогава Мехран Давари е задържан, разпитван и бит. Седмица след като е освободен, той казва, че при опит да помогне на жени, бити от полицията, е задържан отново. През 2010 г. тръгва за България, където подава молба за закрила. Тя не е одобрена, но не се предприемат действия и за депортирането му. Затова Мехран си тръгва от центъра в "Бусманци" без документи.

Следващите 13 години Мехран прекарва в опити да получи статут на закрила с помощта на Центъра за правна помощ "Глас в България". През това време получава 9 отказа.

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) пише, че иранецът е имал няколко молби за международна закрила, но по тях е постановен отказ, "тъй като чужденецът не отговаря на условията за предоставяне на хуманитарен или бежански статут". Мотивите за отказ са потвърдени и от съответните съдебни инстанции.

Преди 3 години Мехран приема православната вяра и  българското име Стефан

Въпреки това иранецът научава български както писмено, така и говоримо, намира си работа, апартамент и приятели. Преди 3 години Мехран приема православната вяра и българското име Стефан, а година след това започва да свири като басист в метъл групата BULL$HIT.

Преди няколко дни бандата пусна видео към песента си “Life Beyond“, режисирано от Мехран. Той е учил е именно режисура в Техеранския университет.

"Като виждам, че държавата не приема всичко това и гледа на мен пак като на един мигрант, който може да бъде неполезен или опасен за държавата, ме е яд. Защото аз искам да докажа, че не съм такъв", казва Мехран.

В момента той има гарант и адрес в София. От 2022 г. обаче не може да работи редовно, тъй като оттогава е последният отказ от ДАБ за убежище в България. Затова са му отнети и документите на търсещ закрила.

Защо е задържан

"На 11 януари той беше отведен от вкъщи под претекст да му бъде направено интервю във връзка с неговата ситуация за това, че е лице без документи към настоящия момент. Той отиде буквално по суитшърт", казва неговата адвокатка Диана Радославова.

На място Мехран показва декларация за гарант и договор за наем за жилище, но въпреки това е отведен. Причината е заповед за задържане от 2014 г., издадена в Пловдив, където е живеел тогава. Адв. Радославова казва, че заради дългия период от време, минал оттогава, задължително трябва да се направи преценка на ситуацията на човека в момента. Такава обаче няма.

"Предвид всички тези обстоятелства задържането му е абсолютно нецелесъобразно. Задържане може да има само когато предстои непосредствено извеждане от страната и когато има опасност да се укрие", казва тя.

По нейни думи обаче Мехран няма как да бъде изведен от страната, защото няма документи за пътуване. В случая става въпрос за така наречения ирански пасаван. За да може да получи такъв, трябва да бъде сезирано посолството на Иран в България. Радославова обаче казва, че обикновено това е безуспешно.

Това е и абсурдното в неговото задържане, защото реално той не може да бъде депортиран.
Диана Радославова

"В случая няма опасност според мен. Това е и абсурдното в неговото задържане, защото реално той не може да бъде депортиран", казва тя.

През юли Свободна Европа писа за друг гражданин на Иран, за когото съществува опасност да бъде депортиран - Алиреза Бейги. Той обаче притежава валиден документ за пътуване.

Защо в България има хора без документи

Случаят на Мехран в България не е единствен. Адв. Радославова казва, че в момента в "Бусманци" са задържани и майка и син от Узбекистан с цел да бъдат депортирани.

Те идват в България преди 20 години. Когато пристигат, синът е само на 4 години. Майката има сключен граждански брак в България, както и друго дете на 16 години, родено в България.

Подобни случаи според адв. Радославова се дължат на празнота в българското законодателство.

"От няколко години имаме целенасочена кампания за създаването на законова процедура, според която де факто пребивавалите лица над 5 или над 10 години да могат да получат законова форма на пребиваване в България, която да им дава достъп до пазара на труда и до всички останали права, които са необходими за живота на един човек", казва тя.

Преди 3 години самият Мехран става лице на кампанията #ДАПРОПРАВИМПЪТОТНАСЗАВИСИ на Центъра за правна помощ "Глас в България". В нея се говори за хората без документи и всекидневните спънки, които трябва да преодоляват.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG