Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изборен туризъм". В над 300 населени места има ръст на регистрациите преди местния вот


Премиерът Николай Денков и регионалният министър Андрей Цеков
Премиерът Николай Денков и регионалният министър Андрей Цеков

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е сезирал министър-председателя Николай Денков за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди изборите на 29 октомври. Това се казва в съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Практиката за промяната на адресна регистрация в месеците преди вот е известна като „изборен туризъм“. Тя е свързана с изискването за уседналост, което означава, че за местния вот право да гласуват имат само избиратели, които имат регистрация в даденото населено място от поне шест месеца т.е. трябва да са го направили до края на април 2023 г.

Заедно с това в случай че избирател иска да гласува по своя настоящ адрес, той може да подаде и заявление за това в срок до 14 дни преди изборите. Така масовата регистрация на нови жители в малки населени места може да повлияе значително на крайните резултати от вота.

Според доклад на „Гражданска регистрация и административно обслужване“(ГРАО) към МРРБ в 343 населени места има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес.

„Посочените в доклада населени места в общия случай представляват кметства, в които избирателите избират кмет на кметство, като при такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати в тези населени места, и в случай, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване“, се казва в съобщението на МРРБ. В него се споменават села край Карнобат, Враца и Ветрино.

През юли Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) съобщи, че в периода януари – април 2023 г. почти 69 000 души са сменили регистрацията си по настоящ адрес, докато за същия период през 2022 г. тези регистрации са били едва 38 683.

От организацията тогава излязоха с данни и анализи от няколко подобни случая и подчертаха, че има възможност да се намали ефектът от “новите гласове” в по-малките населени места преди вота наесен като се назначат задължителни служебни проверки във всички общини, в които се наблюдава значителен ръст на регистрации по настоящ адрес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG