Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За хубавите неща винаги има път". D2, които 25 години не спират да създават музика


Димитър Кърнев и Дичо на сцената в зала 1 на НДК на 10 май.
Димитър Кърнев и Дичо на сцената в зала 1 на НДК на 10 май.

Музиката е част от тях и те са част от нея. Вече четвърт век хитовете им се помнят и пеят. Някои тръгнаха по свой път, дойдоха други, трети продължават неотменно. Но сега всички се събраха за юбилея на своята група. Те са D2 и като едно цяло влизат в рубриката на Свободна Европа Човек на деня.

Тичам бос по ледена поляна

Някой ме следи

Сковано е във лед сърцето ми

Ела и го вземи

Прегърни ме с ледените пръсти

И ме целуни

Мое тъжно, ледено момиче

Аз ще тръгна след теб

Ледено момиче,

със пръсти ледени

как ухаеш на сълзи...

Хиляди пяха тези стихове на 10 май в зала 1 на НДК. Стихове от текста на една от любимите си песни - "Ледено момиче“. Пяха заедно и „Нямаше кой да ни каже“, „Две следи“, „Не мога да спра да те обичам“, „Тук и сега“, "100 години", "Аз и ти".

А на сцената бяха всички, които някога са изпълнявали тези парчета. Всички членове на една от най-любимите български групи - D2, които се събраха да отпразнуват 25 години на сцената с голям юбилеен концерт. Събитието събра тримата вокали от различните периоди на бандата - Дичо Христов, Деян Каменов-Дидо и настоящия - Радостин Василев. И, разбира се, създателят и китарист на групата Димитър Кърнев.

Към тях се присъединиха и бившите членове на D2 Явор Александров, Красимир Тодоров и Десислав Семерджиев.

На сцената излязоха и специални гости като Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и младите изпълнители Русита Боева и Георги Димитров-Жожо.

"Моето чувство към този юбилей е отговорност към това, че групата в крайна сметка е по-голяма от отделните членове. Щом 25 години песните ни са останали и се слушат значи така трябва да гледаме на това", каза по радио Тангра Митко Кърнев в навечерието на концерта. Така той обяснява идеята да се съберат всички членове, въпреки че в годините са имали противоречия, довели да раздели.

"Аз още миналата година, април, отидох и му казах, че трябва да направим голям концерт – все пак корабът майка D2 прави 25 г... Тези песни са на феновете, на хората във времето им е готино да ги изпеем всички, както сме си ги пеели оригиналите", каза пък Дичо пред сайта "Актуално".

Той добави, че заедно с Кърнев са родители на всички тези парчета. "D2 без мен и без него не можеше да има – толкова ни е силна връзката в цялата схема", каза още вокалистът, който от години има солова кариера.

Дичо на сцената в зала 1 на НДК
Дичо на сцената в зала 1 на НДК

Днес вечният двигател на групата Митко Кърнев е вече на 50 години и равносметката е ясна - точно половината му живот е D2.

"Помня, че когато бях тийнейджър, в края на 80-те, „Щурците“ правеха първия си юбилей – 20 г. Тогава ми се струваха толкова много 20 г., все едно са 200 г... Сега 25 г. не ми звучи толкова много", добави той пред сайта HighViewArt.

Китаристът разказа, че вдъхновението им най-често е идвало от личния живот - най-нежните и запомнящи се песни винаги са били около края на някоя любовна история.

"Ако в живота не бях правил нищо друго, освен да свиря на китара, щеше да е най-добре", каза още той.

А Дичо зарадва феновете с новината, че с Кърнев и останалите членове на бандата си говорят да правят нови песни. "За хубавите неща винаги има път", каза той. Като начало обаче по-скоро ще направят още няколко концерта заедно.

Една 25-годишна музикална история

Група D2 е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият присъединил се член е Дичо Христов. Скоро след това се сформира и първият състав, който включва още Александър Обретенов (бас китара) Красимир Тодоров (клавишни) и Явор Александров (ударни). През 2003 г. в групата е поканен Десислав Семерджиев (перскусии).

Всичко започва с репетиции в 81 СОУ в София, постепенно тръгват и първите клубни изяви, а след това идват и първите концерти и албуми.

Издават два, в които са най-големите хитове на групата - "Ледено момиче" и "2002".

През май 2005 г. вокалистът Дичо Христов решава да започне солова кариера. Тогава в интервю казва, че огромните различия в характерите им с Кърнев са довели до раздялата.

След като той напуска, за нов фронтмен е избран младият Деян Каменов, станал популярен с участието си в музикалния формат „Star Academy“.

Димитър Кърнев и Деян Каменов - Дидо на юбилейния концерт.
Димитър Кърнев и Деян Каменов - Дидо на юбилейния концерт.

През 2020 г. обаче и той напусна групата и оттогава тя е с нов вокалист - младият пловдивчанин Радостин Василев, който освен певец е и мултиинструменталист. Пее в различни младежки джаз/поп/рок формации и е бил солист на операта в родния си град. През 2022 г. той също участва в музикален формат - "Гласът на България" и беше сред най-добре представилите се.

Димитър Кърнев и Радостин Василев на концерта в НДК.
Димитър Кърнев и Радостин Василев на концерта в НДК.

Освен различни сингли, D2 има общо четири издадени албума. „Ледено Момиче" (2000) е най-продаваният музикален продукт на българския пазар за последните 20 години с повече от 100 000 броя. Следват „2002" (2002), „6" (2006) - записан, смесен и мастериран в четири от най-реномираните студиа в Лос Анжелис, в които са работили и Guns"n"Roses, No Doubt, Velvet Revolver, Tracy Chapman, и „Феникс" (2014).

За всичко това са получили много награди - „Група на годината", „Албум на годината", „Хит на годината", „Най-добра група на живо" от телевизия ММ, БНТ, БГ радио. D2 е и два пъти носител на Голямата награда в конкурса на БНР „Златна пролет".

Сега настоящите членове - Кърнев, Василев, Обретенов и Васил Вутев (ударни) работят по юбилеен албум със специални гости, който ще включва някои от най-големите хитове, както и по около 20 нови композиции. А на концерта те изсвириха и най-новото си парче - „Вярвай в мен".

Форум

XS
SM
MD
LG