Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земеделците с евросубсидии до 100 хил. лв. няма да плащат данък за тях


Земеделските субсидии до 100 000 лв. стават необлагаеми. Снимката е илюстративна.
Земеделските субсидии до 100 000 лв. стават необлагаеми. Снимката е илюстративна.

Земеделските стопани, които получават евросубсидии до 100 хил. лв. годишно, няма да плащат данък за тях. Това приеха депутатите в четвъртък с окончателните промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Данъчната основа ще се намалява преди облагане със сумата от получената през годината субсидия от два еврофонда - за гарантиране на земеделието и за развитие на селските райони.

Предложението на Десислава Танева от ГЕРБ беше подкрепено със 119 гласа "за", 3 "против" и 69 "въздържали се".

Новината идва, след като преди две седмици парламентът одобри на първо четене промени в данъчните закони, които трябва да бъдат приети преди бюджета за предстоящата 2024 г. Той ще бъде гласуван на извънредно заседание в понеделник.

В четвъртък Народното събрание гласува окончателно обновените закони за данъка върху доходите на физическите лица, за акцизите и данъчните складове, за счетоводството. Беше гласуван и Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.

Сред другите, гласувани в четвъртък промени от Закона за данъка върху доходите на физическите лица, са намаляване на прага за деклариране пред Националната агенция по приходите (НАП) на командировъчните от 5000 на 1000 лв. за физическо лице.

Данък за бране на диворастящи гъби и плодове

Беше въведен и алтернативен данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове (с изключение на лечебните растения). Тези доходи ще бъдат облагани еднократно с алтернативен данък от 30 лв. за всеки месец, през който се извършва дейността.

Прието беше и предложението на Ирена Димова от ГЕРБ, с което няма да се декларират доходите от рента до 3 хил. лв., получавани от собствениците на земеделски земи.

От БСП направиха предложения за въвеждането на данъчно необлагаем миниум за доходите до линията на бедност и нулев данък върху доходите от труд на младите хора до навършване на 26 години, но предложенията им бяха отхвърлени.

Депутатите отхвърлиха и предложението на "Има такъв народ" 10 на сто от данъка върху доходите на физическите лица да отиват в бюджета на общината, на чиято територия е постоянният адрес данъкоплатеца.

Без т.нар донос-бонус

Прагът за разплащанията в брой остава 10 хил. лв., няма да има финансов стимул за подаване на информация за данъчни нарушения - т.нар. донос-бонус. Това реши окончателно парламентът с приетите на второ четене изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

В пленарната зала не беше подкрепено предложението на Министерството на финансите прагът за кешовите плащания да бъде намален на 5 хил. лева. Отхвърлени бяха и предложенията на депутати прагът да се повиши на 20 хил. или на 15 хил. лева.

С измененията в ДОПК се въвежда изискване ресторантьорите със заведения с две, три, четири или пет звезди задължително да имат ПОС терминал. Отпадна обаче изискването да плащат на служителите си задължително по банков път.

За неизпълнение на задължението за ПОС терминал ресторантьорите ще плащат глоби. Те са задължени да поставят на видно място информацията за наличието на ПОС терминала.

Измененията в ДОПК влизат в сила от 1 януари 2024 г., а изискването за ПОС терминали в заведенията – от 1 март 2024 г.

Без акциз за бирата за лично потребление

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове се въвежда акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин.

След 30 юни 2024 г. върху такива изделия трябва да има поставен бандерол.

Освобождава се от облагане с акциз бира, произведена от физически лица за лично потребление.

Предприятие, чиито приходи надвишават 1,5 млн. лв. за всеки от последните два отчетни периода, трябва да публикува декларация с информация за подоходния/корпоративния данък за втория отчетен период. Това предвиждат промените в Закона за счетоводството, приети от парламента на второ четене.

Клоновете на предприятия, регулирани от законодателството на трети държави, публикуват декларация с информация за подоходен/корпоративен данък, за втория от два последователни отчетни периода, когато нетните приходи от продажби надвишават 16 млн. лв. за всеки от последните два последователни отчетни периода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG