Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращи поискаха оставките на директора на "Пирогов" и здравната министърка след случая "Даная"


Протестиращи пред здравното министерство, София, 17 април.
Протестиращи пред здравното министерство, София, 17 април.

Протестиращи пред Министерството на здравеопазването поискаха в сряда оставките на директора на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров и здравната министърка д-р Галя Кондева.

Новината дойде близо година след смъртта на 15-годишната Даная на 9 май миналата година. Оттогава нейната майка Ани Стоянова се бори за изясняване на случая и организира поредица от протести. Тя твърди, че лошата организация в "Пирогов" може да е довела до смъртта на дъщеря ѝ.

След случая беше създадена фондация "Даная", чиито представители присъстваха на демонстрацията в сряда.

Протестиращите настояха Димитров и Кондева да се оттеглят заради нарушения в управлението и медицинските дейности. По-рано през месеца Кондева отмени заповедта за уволнението на Димитров.

Протестиращите се обявиха срещу "политическата наглост, партийна зависимост и корупция", както и за прекратяване на практиката в здравеопазването, която определят като „порочна“.

На 28 февруари пред Министерския съвет също имаше протест на граждани и представители на фондация „Даная“. По-рано през април новоучредената гражданска инициатива „Даная за живот“ организира петиция с шест искания за незабавни реформи в детското здравеопазване.

Два дни след това от Софийската градска прокуратура съобщиха, че е образувано досъдебно производство по случая „Даная“. Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато е настъпила смъртта на 15-годишната Даная.

Тя е страдала от рядко заболяване, заради което кръвта ѝ се съсирва по-бавно, а всякакви наранявания могат да бъдат опасни. В края на април 2023 г. тя удря главата си, в резултат получава силно главоболие и е прегледана в „Пирогов“. Според резултата от рентгена няма нищо притеснително, но скенер не е направен.

На 5 май обаче Даная отново е в болницата и рентгенът показва наличие на хематом. Вечерта състоянието ѝ се влошава, но заради празничните дни в този период в "Пирогов" няма нито един специалист неврохирург, а само специализанти.

На 6 май Даная е преместена в реанимацията на болницата и е оперирана, но не оцелява.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG