Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата пое контрола на пристанище "Росенец" от руската "Лукойл"


Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков

От понеделник пристанище „Росенец“ вече се управлява от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков в интервю за бТВ.

Това се случва малко повече от месец, след като депутатите гласуваха държавата да прекрати концесията на руската "Лукойл", която в продължение на години управляваше пристанището.

„Държавата има капацитет, има и опит, няма да бъдат допуснати извънредни ситуации, всичко е в рамките на закона. При така заложените текстове в регламента държавата не дължи обезщетения към концесионера. Концесията е прекратена заради форсмажорни обстоятелства, които касаят ограничителни мерки спрямо Руската федерация“, каза Гвоздейков.

Той добави, че „Лукойл“ може да си търси правата навсякъде другаде, но не и в България, тъй като София е спазила законите и европейския регламент.

Министърът уточни, че данъчните складове, в които се складират горива, са собственост на „Лукойл“ и остават под неин контрол, но с промяната държавата ще може да контролира какво точно се внася на пристанището. Той отхвърли и възможността промените в контрола да повлияят на цените на горивата.

Договорът за прекратената концесия на пристанището, за срок от 35 години, беше сключен по време на първото правителство на Бойко Борисов през 2011 г.

Засега България продължава да е единствената страна в ЕС, която получи изключение да внася руски нефт по море до края на 2024 г., след като през май 2022 г. ЕС наложи петролно ембарго на Русия.

Изключението стана възможно със специална дерогация в санкциите срещу Русия, договорена от правителството на Кирил Петков с цел да се гарантира вътрешното потребление.

Малко след гласуването на промените от сегашния парламент президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на пристанището.

В последните седмици на няколко пъти правителството допусна възможното предсрочно прекратяване на вноса на руски петрол. Засега обаче от Министерския съвет не са съобщили дали това в крайна сметка ще се случи, в какви срокове е възможно прекратяването, както и какъв ще бъде ефектът за пазара на горивата в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG