Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма как да празнуваме". Шествие в София отбеляза 32 години независимост на Украйна


Кадър от шествието на 24 август в София. Вляво в черна рокля се вижда украинската посланичка Олеся Илашчук.
Кадър от шествието на 24 август в София. Вляво в черна рокля се вижда украинската посланичка Олеся Илашчук.

Граждани проведоха мирно шествие в София по случай Деня на независимостта на Украйна в четвъртък, 24 август, съобщи БТА.

Това е 32-ата годишнина от обявяването на независимостта на Украйна. Тя беше отбелязана на фона на продължаващата руска агресия в страната, която започна преди точно година и половина.

Хората се събраха пред паметника на украинския поет и общественик Тарас Шевченко на площад „Възраждане“, където с минута мълчание почетоха паметта на загиналите за независимостта на Украйна.

След това те се отправиха на мирно шествие, което беше водено от две големи знамена - на България и на Украйна. Облечени в ризи с фолклорни мотиви, участниците в шествието носеха плакати с надписи " Слава на героите на Украйна".

„Тази година няма как да празнуваме, защото Русия воюва с мирни граждани. Свободата и независимостта са в кръвта на украинците. Ние искаме да кажем на българите - благодарим ви за подкрепата“, каза Олена Коцева, една от участващите в шествието. На него присъства и посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук.

Шествието премина покрай църквата „Света Неделя“ и стигна до Народния театър „Иван Вазов“, където приключи с концерт.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поздрави украинците за празника. „Продължаваме да подкрепяме украинската общност в София. Хуманитарната програма и мерките за подкрепа ще продължат“.

В четвъртък по повод празника беше открита и изложбата „Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил" с творби на на Тетяна Болгарова. Експозицията е организирана от посолство на Украйна и ще може да бъде разгледана в столичната галерия „Средец” от 24 август до 1 септември.

Десетки хиляди украински бежанци влязоха в страната след началото на войната през 2022 г., като малка част от тях останаха задълго. Една от причините бяха непоследователни правителствени политики за настаняването им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG