Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ номинира Десислава Атанасова за конституционен съдия. "Възраждане" издигна своя депутатка


Десислава Атанасова има юридическо образование, но няма магистратски опит
Десислава Атанасова има юридическо образование, но няма магистратски опит

Номинацията на ГЕРБ за Конституционния съд (КС) е депутатката Десислава Атанасова, съобщи в Народното събрание лидерът на партията Бойко Борисов. "Възраждане" също издигна кандидат - Цвета Рангелова от парламентарната група.

Новината идва, след като "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) издигнаха официално в сряда бившия върховен съдия Борислав Белазелков за член на КС.

Парламентът трябва да попълни две места от своята квота в институцията, като срокът за издигане на кандидати изтича в 18 часа в четвъртък.

КС работи в непълен състав от ноември 2021 г., когато изтече мандатът на Анастас Анастасов, а през март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев - като и двамата бяха от квотата на НС. Оттогава съдът заседава в състав от десетима членове.

"Познавате я всички, от последните девет парламента, във всички правни комисии, с изключителен юридически опит, голямо законотворчество, десетки закони", мотивира Борисов избора на Атанасова, която освен дългогодишен депутат е и бивш министър на здравеопазването в едно от правителствата му (2012-2013 г.).

Той добави, че е "абсолютно убеден, че тя ще се справи добре", като отбеляза, че ГЕРБ са имали и други варианти за кандидати.

"Липсва ми магистратски опит, но имам парламентарен. Били сме и на власт, и като опозиция. Ако моята кандидатура получи подкрепа, ще се стремя да пазя правото дори от закона", каза Атанасова.

Тя е завършила право, политология и европейска интеграция. Била е адвокат и юрисконсулт.

Борислав Белазелков е специалист по търговско и гражданско право, преподавател и бивш съдия от Върховния касационен съд, където беше пенсиониран с почести през май 2021 г. В миналото той оглавяваше реформаторски настроения Съюз на съдиите в България (ССБ).

Рангелова е юрист със стаж над 21 години, "с богата адвокатска практика и процесуално представителство", пише в мотивите за издигането ѝ. Тя беше кандидат за кмет на Благоевград през есента, но спечели само 4.97% от гласовете.

Другата седмица предстои изслушване на претендентите в правната комисия и гласуване в пленарната зала. Решението се взима с обикновено мнозинство - минимум 121 гласа "за", ако са регистрирани и гласуват всички 240 депутати.

КС вече се произнесе, че мандатът на двамата нови конституционни съдии ще е 7 години, вместо обичайните 9, тъй като те ще довършват мандатите, започнали след оттеглянето на Анастасов и Илиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG