Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е най-уязвима в ЕС към дезинформация, показа доклад


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

България е най-уязвимата държава в Европейския съюз (ЕС) към дезинформация, показва доклад на Институт “Отворено общество - София”. Страната е на последно място в ЕС в изготвения от института Индекс за медийна грамотност за 2023 година.

Индексът измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформацията. Той анализира индикатори в четири области:

  • Качество на образованието;
  • Медийна свобода;
  • Доверие в хората;
  • Нови форми на гражданско участие.

България заема 35-то място от общо 41 оценени страни в Европа и последно място в ЕС. Тя има резултат от 31 точки от възможни 100. Страната се представя най-зле по индикаторите свързани с образованието и свободата на медиите, а най-добре по индикаторите, свързани с новите форми на гражданско участие.

В сравнение с индекса за 2022 г., България пада с две места – от 33-то място през 2022 г. до 35-то място през 2023 г., като губи 2 точки.

Анализът разделя страните в пет групи по сходни характеристики. България е поставена в 4-ти предпоследен клъстер заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. В последния 5-ти клъстер, където са държавите с най-ниски резултати, се класират Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Косово и Грузия.

“Обезпокоително е, че повечето от най-уязвимите държави към дезинформация, според Индекса на медийната грамотност за 2023 година, са и най-близо до войната в Украйна, започната от Русия, и са сред най-изложените на злонамерена дезинформация”, коментира Марин Лесенски, автор на анализа.

Според него допълнителен проблем е свързан и с обстоятелството, че много от-най уязвимите на дезинформация общества в Европа са в балканските страни, част от които през 2023 г. все още изпитват вътрешна нестабилност и имат сериозни междудържавни проблеми.

Най-висок резултат в Индекса за медийна грамотност за 2023 г. има Финландия. Дания е втора, а Норвегия е трета. Най-нисък резултат има Грузия. Предпоследната позиция се заема от Косово, а с малко по-висок резултат са Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Авторите на доклада посочват, че “се очертава ясен географски модел”. Най-добре представящите се държави са разположени предимно в Северна и Западна Европа. Четвъртият и петият клъстер образуват “разширен“ балкански регион.

“Това географско разпределение на клъстерите отразява наличието на разделение както между Изток и Запад, така и между Север и Юг в Европа, като в Европа балканските страни и кавказкият регион в най-голяма степен изостават по отношение на медийната грамотност”, се посочва в доклада.

Индексът за медийна грамотност е инструмент за оценка потенциала на обществата за устойчивост в условията на явленията пост-истина, фалшиви новини и дезинформация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG