Връзки за достъпност

Извънредни новини

Художникът Диан Костов и неговият път към вярата и изкуството


Диан Костов (в средата) координира екипа, който подготвя инсталацията в базиликата "Светото сърце" в Брюксел.
Диан Костов (в средата) координира екипа, който подготвя инсталацията в базиликата "Светото сърце" в Брюксел.

Той създава съвременни икони, които често карат хората да се замислят за вечните въпроси. Скоро негова инсталация ще е подредена в една от най-големите европейски базилики. Художникът Диан Костов е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е индивидуалист там, където е най-трудно - в християнското изкуство, подчинено на определени канони. Не му е интересно да прави копия на иконите - на това той гледа не като на изкуство, а като на занаят.

"Пътят ми е и към вярата, и към изкуството", казва художникът и иконописец Диан Костов.

Той не създава светско изкуство, а съвременни икони. Като например тази на Богородица като защитница срещу COVID-19. Или тази на Св. Яков, чиято стълба е спираловидна, а първото ѝ стъпало е връх на небостъргач.

Инсталацията на Диан Костов в базиликата "Светото сърце" в Брюксел
Инсталацията на Диан Костов в базиликата "Светото сърце" в Брюксел

Костов не смята, че нарушава канона, след като спазва дадените от него насоки. Така иконите и стенописите му са и канонични, и авторски.

Много от тях се намират в български източноправославни храмове, но инсталация като тази, която предстои да се види в европейска католическа базилика, Българската православна църква едва ли скоро би позволила.

"[БПЦ] е по-консервативна и такава изложба на този етап няма как да се случи", казва пред Свободна Европа Костов, който е завършил богословие и иконография.

От 15 юни до 18 август неговата изложба "Кръстопът - цената на избора" ще бъде подредена в базиликата "Светото сърце" в Брюксел - най-големият храм в света в стил ар деко.

В момента бригада алпинисти вече закачат изображения на Исус Христос и Дева Мария с размери близо 20 метра на фасадата на базиликата.

Базиликата "Светото сърце" в Брюксел.
Базиликата "Светото сърце" в Брюксел.

Миналата година същата инсталация е представена в катедралата "Вотивкирхе" във Виена и се радва на голям интерес. Сега тя е обогатена с още творби, а броят на белите птици, които висят във вътрешността на храма, се е увеличил с над хиляда.

"Всеки ден сме на кръстопът и ни се налага да правим избори. Съответно и - да си платим цената за тях", казва авторът за избора си на името на инсталацията.

Тя започва още от фасадата, разделена е на три части и представя над 70 творби - икони, рисунки, стенописи, картини.

Цялостната концепция за инсталацията и въпросите, които би трябвало да провокира у посетителите ѝ, Костов е поверил на съпругата си - психоложката и психотерапевтка Милена Ташкова.

"Тя превръща в преживяване това, което аз рисувам", казва съпругът ѝ.

Диан Костов със съпругата си Милена Ташкова
Диан Костов със съпругата си Милена Ташкова

Поканите негови инсталации да бъдат разположени на такива места Костов получава, след като е одобрен на биенале за съвременно изкуство, проведено през 2019 г. във Флоренция.

Творчеството му попада в каталог, който пък се озовава в ръцете на отец Йозеф Фаруджа. Той го кани лично да нареди инсталацията си в храма във Виена.

Там културният аташе на България в Брюксел Георги Вутов е очарован от изложбата и урежда тя да се проведе и в белгийската столица.

Диан Костов се надява повече млади хора да видят неговата версия на древното християнско изкуство: "Младите хора на са много обърнати към църквата, целта ми е да ги приближи към вярата."

Кръстопът на Диан Костов
please wait
Кръстопът на Диан Костов

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Самият той се обръща към Бог в тийнейджърските си години, когато е ученик в художествената гимназия в Пловдив. Натам го насочва преподавателят му, художникът Анастас Константинов.

За Костов през 80-те години - по времето на комунизма, е много трудно да си намери евангелието. Купува го за една четвърт от месечната си издръжка и още тогава решава с какво ще се занимава. Той завършва първия випуск на специалността иконография в богословския факултет на Великотърновския университет и веднага "се потапя в библейската археология".

Творбите му се занимават с вечните въпроси - Костов казва, че търси образи, в които присъстват символите на времето, в което живеем.

Така от 2021 г. неговата инсталация "Животът е по-силен" може да се види на бетонови силози на пътя между София и Видин. Тя представлява иконата на Дева Мария и снимки на деца, родени през пандемичните 2020 и 2021 г.

Творби на Диан Костов се намират в частни и обществени колекции в Европа, САЩ и Япония.

Форум

XS
SM
MD
LG