Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистът Димитър Стоянов е с обвинение за закана с оръжие. Нов клип показва агресия и от двете страни


Журналистът Димитър Стоянов в Софийския районен съд, който потвърди като законна заповедта му за 24-часово задържане, но го освободи предсрочно от ареста в понеделник.
Журналистът Димитър Стоянов в Софийския районен съд, който потвърди като законна заповедта му за 24-часово задържане, но го освободи предсрочно от ареста в понеделник.

Журналистът Димитър Стоянов от разследващия сайт BIRD вече е обвиняем за хулиганство и закана с убийство с пистолет, съобщи Софийската районна прокуратура (СРП).

Междувременно Софийският районен съд (СРС) потвърди като законна заповедта за 24-часовото му задържане, издадена от МВР. Магистратите все пак освободиха Стоянов от ареста предсрочно във вторник. Мотивът им беше, че той е прекарал 18 часа зад решетките, през които прокуратурата не е извършила никакви процесуални действия с него. Веднага след освобождаването му, той е получил двете обвинения, съобщи журналистът пред Свободна Европа.

Преди ден стана ясно, че Стоянов е бил задържан в понеделник вечерта по сигнал на мъж, че е бил заплашен от него с оръжие. МВР разпространи и кратък видеозапис от охранителна камера, на който се виждаше как журналистът насочва законния си пистолет към човек, който го преследва в гръб.

В сряда бТВ разпространи по-дълъг вариант на същия видеозапис, на който се вижда целият конфликт между двамата мъже. Кадрите показват агресивни действия както от непознатия, така и от Димитър Стоянов и съпругата му Цветанка Иванова. Клипът обаче е без звук и не се чува какви реплики си разменят участниците в свадата.

Позицията на журналиста и жена му е, че той е бил нападнат вербално и физически от непознат мъж на улицата, след което превантивно е извадил пистолет в опит да го респектира.

Какво е обвинението

Прокуратурата обаче възприема като достоверна версията на другия мъж, споменат с инициалите П.Л., за който стана известно, че е служител на данъчната агенция. Той твърди, че при спор за паркиране Стоянов е извадил срещу него пистолета си и му е "нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото". СРП посочва още, че журналистът се е заканил, че "ще му разбие главата".

Държавното обвинение квалифицира действията на Стоянов като "непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото". В официалното прессъобщение за обвиненията на журналиста изобщо не се споменава агресия от страна на данъчния.

Обвинението за закана с убийство предвижда затвор до 6 години, ако бъде доказано в съда. В момента журналистът е на свобода под гаранция от 5000 лв.

Адвокатът му Николай Хаджигенов обжалва определението на съда за законността на ареста на Стоянов, както и мярката му за неотклонение, наложена от прокуратурата.

Каква е версията на Стоянов

"В един момент видях, че някакъв непознат за мен мъж напада мъжа ми. Той се навеждаше, за да избегне ударите, но при единият от ударите мъжът успя да го удари в областта на темето. След това видях, че има 4 дупки на темето с издрана кожа, вероятно от удара", посочва съпругата на Стоянов в обясненията си пред полицията, с които Свободна Европа се запозна.

Двамата твърдят, че са спрели с колата си пред ветеринарна аптека в кв. "Хаджи Димитър", след което непознат мъж е атакувал вербално и физически журналиста без да е бил предизвикан с нещо. По думите на Стоянов пред Свободна Европа данъчният му се е заканвал и го е обиждал по повод мястото, на което е спряла жена му, както и заради факта, че очевидно имат куче.

"В мое присъствие непознатият нападател поне 10-15 пъти заяви: "Вие сте трупове, но още не го знаете! Мъртъвци сте! Повече не сте живи!". Беше в неадекватно състояние", пише още Иванова.

В обясненията ѝ се казва също, че дори след като съпругът ѝ е прибрал пистолета си и двамата са се качили в автомобила си и са потеглили, другият мъж удрял по стъклото на колата и е тичал след нея известно време. Затова Иванова подчертава, че след случилото се изпитва "основателен страх за живота и здравето ми и този на моя съпруг".

Какво се вижда на новите кадри

Публикуваните от бТВ нови кадри в сряда хвърлят повече яснота върху действията на двете страни в случая. В началото на записа се вижда как автомобилът на Стоянов и жена му спира на аварийни светлини на част от тротоара, а журналистът слиза от пасажерското място и пресича улицата.

Изглежда намерението му е да влезе в магазин, описван от двамата като ветеринарна аптека, но в един момент той се обръща наляво и тръгва по посока на снимащата го охранителна камера. Тогава в кадър влиза друг мъж, който е заснет в гръб, докато с бързи крачки приближава челно Стоянов. Двамата буквално се сблъскват като журналистът отблъсква с ръце другия човек.

В този момент започва оживен диалог между двамата и мъжът в гръб сочи колата, от която е слязъл журналистът. Двамата говорят няколко секунди, след което непознатият тръгва да се отдалечава в обратна посока, но в един момент се обръща и казва нещо на Стоянов. Тогава журналистът прави няколко крачки след него и замахва с ръка във въздуха, сякаш го замерва с нещо дребно.

След това Стоянов се обръща и тръгва в обратната посока, но другият мъж прави няколко крачки зад него и двамата отново се озовават лице в лице при размяна на реплики, които не се чуват. Кадърът вече не позволява да се виждат краката им, но журналистът прави движение с левия си крак, сякаш рита непознатия мъж, който се отмества назад.

Междувременно Иванова е преместила колата и вече е слязла на тротоара, на десетина метра от тях. Стоянов се обръща към нея, прави ѝ знак да не приближава, след което отново тръгва към другия мъж, който отстъпва извън кадър.

Веднага след това непознатият отново тръгва към журналиста в гръб. В този момент двамата се намират зад климатик, който пречи на обхвата на камерата. Вторият мъж прави движение с ръка, сякаш замахва да удари Стоянов, а той го избутва към фасадата и замахва няколко пъти с крак и ръка. Тогава идва и Иванова, която замахва към мъжа няколко пъти с нещо като колан или връзка, която сваля от врата си.

Този момент съвпада с разпространеното преди ден видео от МВР. Вторият мъж не се вижда в кадър, а двамата съпрузи се оттеглят обратно към колата си. Тогава мъжът тръгва след тях, Стоянов вади пистолета си, а жена му тръгва да замахва с това, което държи в ръка. Почти веднага след това към тях се приближава трети мъж, журналистът прибира оръжието и четиримата започват спор, приближавайки се към колата. Накрая записът внезапно приключва, преди Стоянов и Иванова да са се оттеглили с автомобила си.

Малко след публикуването на новите кадри в сайта на бТВ, журналистът публикува свой коментар в профила си във Фейсбук. В него той посочи, че пълният вариант на видеозаписа потвърждава неговата версия, че цялата ситуация е предизвикана от агресия от страна на данъчния служител, посочен с името Павел Лисев.

Стоянов обяснява своите действия единствено с опит да блокира ударите на Лисев, когото никога преди не е виждал. По думите на журналиста, след като двамата влизат във физическа схватка, данъчният се оттегля в безистен, откъдето започва да заплашва журналиста с брат си, за когото твърди, че е полицай. След този момент двамата съпрузи опитват да се оттеглят, а Лисев тръгва след тях и едва тогава Стоянов вади пистолета си.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG