Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп внесе гаранция от 175 млн. долара по делото за измама, за да не му вземат имоти


Доналд Тръмп по време на предизборна проява през март.
Доналд Тръмп по време на предизборна проява през март.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е внесъл 175 млн. долара гаранция по делото срещу него за измама, като така временно е предотвратил конфискацията на свои активи. Това показват съдебни документи, цитирани от американски медии.

Това се случва, след като през февруари Тръмп беше признат за виновен за измама при оценката на активите на Trump Organization. Беше установено, че той е завишавал с измама стойността на имотите си, за да получи по-изгодни условия по заеми и застраховки.

Заради това републиканецът, който ще се бори за втори мандат на президентските избори наесен, беше осъден да плати сумата от 464 млн. долара.

Впоследствие апелативният съд в Ню Йорк му даде възможност да заплати гаранция от 175 млн. долара в рамките на 10 дни и така поне временно да спре изпълнението на съдебно решение за по-голямата сума.

Сега става ясно, че Тръмп е осигурил гаранцията чрез застрахователната компания Knight Specialty. Съдът определи начална дата на процеса по обжалване за 15 април. Ако го загуби, Тръмп ще трябва да плати цялата сума от 464 млн. долара.

Дотук се стигна, след като през февруари съдът установи, че стойността на активите на имението на Тръмп във Флорида, апартаментите му в небостъргача Trump Tower в Манхатън, офис сгради и голф игрища е била завишена с 2,23 млрд. долара.

Републиканецът отрича да е извършил нарушение и твърди, че делото е политически "лов на вещици" от страна на прокурора демократ. Защитата настоява, че обвиненията са неоснователни, а цената на имотите му може да се промени във времето поради обективни обстоятелства.

Освен това републиканецът получи забрана за три години да поема публична служба или ръководен пост в която и да е корпорация в щата Ню Йорк, както и да кандидатства за заеми от която и да е финансова институция там.

Срещу Доналд Тръмп се водят и няколко други дела, сред които това по обвинения, че е опитал да осуети изхода от изборите за президент на САЩ през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън. Двамата ще се изправят един срещу друг и на вота на 5 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG