Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият осъден за престъпление президент на САЩ. Съдът призна Доналд Тръмп за виновен


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп върви, за да говори с медиите, след като беше осъден в Манхатънския наказателен съд в Ню Йорк.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп върви, за да говори с медиите, след като беше осъден в Манхатънския наказателен съд в Ню Йорк.

Доналд Тръмп стана първият президент на САЩ осъден за престъпление - съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвезда преди изборите през 2016 година, предаде Ройтерс.

След двудневно обсъждане 12-членното жури обяви, че кандидат-президентът на Републиканската партия е виновен по всички 34 обвинения, които му бяха повдигнати. Новината идва няколко месеца преди изборите през ноември, на които Тръмп отново ще се изправи срещу настоящия президент Джо Байдън.

Според прокурорите целта е била порноактрисата Сторми Даниълс да не разкрива, че са имали сексуална връзка, защото това може да повлияе на предизборната му кампания. За всяко осъдително решение се изисква единодушие.

Предстоят месеци на обжалване на различни инстанции до Върховния съд на щата Ню Йорк. Дори да влезе в затвора обаче, Тръмп може да води от килията предизборната си кампания, може да управлява като президент и - в зависимост от щатските закони - може да гласува за себе си.

"Това беше позор. Това беше манипулиран процес, ръководен от противоречив съдия, който е корумпиран", каза самият Тръмп след произнасянето на решението.

"Ще продължим да се борим. Ще се борим до края и ще победим ... Истинска присъда ще има на 5 ноември, от народа. Те знаят какво се случи тук. Аз съм много невинен човек", добави той.

Съдията Хуан Мърчан насрочи за 11 юли обявяването на размера на наказанието. Това е три дни преди началото на Републиканската национална конвенция, която се очаква официално да номинира Тръмп за президент.

Мърчан благодари на съдебните заседатели за тяхната служба. "Никой не може да те накара да правиш нещо, което не искаш. Изборът е ваш", каза той.

Тръмп е изправен пред максимална присъда от 4 години затвор, въпреки че други, осъдени за това престъпление, често получават по-леки наказания, глоби или пробация.

Проучванията на общественото мнение показват, че Тръмп и 81-годишният Байдън са в оспорвана надпревара. Изследване на Reuters/Ipsos установи, че осъдителна присъда може да струва на Тръмп известна подкрепа от независими и републикански избиратели.

Реакциите

Решението на съдебното жури потапя САЩ в неизследвана територия преди президентските избори, когато Тръмп ще се опита да си върне Белия дом от президента демократ Джо Байдън, отбелязва Ройтерс.

Категоричното осъдително решение срещу Тръмп по съдебното дело за пари срещу мълчание доказва, че "никой не е над закона", но няма да промени съществено динамиката на изборите, обяви кампанията на Джо Байдън.

"Все още има само един начин да оставим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: чрез урните за гласуване", каза Майкъл Тайлър - говорителят на кампанията на Байдън, след произнасянето на съдебното решение.

Колегите на Тръмп републиканци бързо осъдиха присъдата. "Днес е срамен ден в американската история", каза председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън в подготвено изявление.

Почти сигурното обжалване на историческата осъдителна присъда на Тръмп ще се фокусира върху пикантните показания на Сторми Даниълс, допълва Ройтерс, като се позовава на правни експерти.

Според тях защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи, но Тръмп ще бъде изправен пред продължителна неизвестност.

Малко вероятно е каквото и да било обжалване на присъдата да бъде решено преди президентските избори обаче, смятат още експертите.

Срещу Доналд Тръмп се водят и други дела по различни обвинения. Той отрича вината си по всички тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG