Връзки за достъпност

Извънредни новини

Небостъргач в Москва е ударен за втори път при атака с дрон


При атаката е поразен 21-ия етаж на сградата
При атаката е поразен 21-ия етаж на сградата

Дрон отново удари кулата IQ-Квартал в бизнес квартала "Москва сити" в руската столица Москва през нощта на 1 август, съобщи кметът Сергей Собянин.

Международните агенции разпространиха снимки от пораженията по сградата. Преди това беше съобщено за експлозии в предградията на града, няма данни за пострадали хора.

Според Собянин е повредена фасадата на нивото на 21-ия етаж и е счупено остъкляването на площ от 150 кв. м.

Руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта в Московска област са били свалени два украински дрона, а единият "е бил неутрализиран със средства на радиоелектронната борба и след като е загубил контрол, се е разбил на територията на комплекса от нежилищни сгради "Москва сити".

На 21-ия етаж се намира руското Министерство на икономическото развитие.

Заради новата атака с дрон срещу Москва летище "Внуково" преустанови работа за известно време.

Два дни по-рано, в нощта на 30 юли, два дрона се разбиха в кулите на Москва сити. На 24 юли безпилотни самолети прелетяха в самия център на Москва, като един от тях падна на Комсомолския проспект близо до сградата на руското министерство на отбраната.

Русия многократно е обвинявала Украйна, че е нанесла удари с дронове на нейна територия през последните месеци, включително такъв срещу Кремъл - резиденцията на президента Владимир Путин - през май.

Въпреки че Киев не е поел отговорност за конкретни инциденти, украинският президент Володимир Зеленски каза, че атаките на руска територия са „неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG