Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джеръми Айрънс - прагматичното лице на британското кино


Джеръми Айрънс
Джеръми Айрънс

Едно от лицата на британското кино Джеръми Айрънс навърши 75 години във вторник. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Като малък Джеръми Айрънс обича ездата и мечтае да стане ветеринар. След като завършва гимназия, вече е решен да стане актьор, въпреки че отначало среща трудности.

С малко упоритост обаче той започва да си намира роли, а талантът му се отплаща бързо.

Айрънс е роден през 1948 г. във Великобритания. Прави опит да влезе в актьорската академия в Лондон, но неуспешно. По-късно завършва театралното училище Олд Вик в Бристол и за първи път се появява на сцената през 1969 г. За да се издържа, отначало му се налага да работи като чистач, градинар, сценичен работник и уличен китарист.

Айрънс прави първите си стъпки като актьор в театъра, като участва в редица постановки в лондонския Уест Енд и на Бродуей. През 1984 г. печели награда "Тони" за най-добър актьор за ролята си в "Истинското нещо".

Една от първите ключови роли, с които се затвърждава на малкия екран през 80-те години, е на Чарлс Райдър в адаптацията по романа на Ивлин Уо "Завръщане в Брайдсхед".

Някои от десетките продукции, в които е участвал, са "Кафка", "Обрат на съдбата", "Лолита", "Близнаците", "Жената на френския лейтенант", "Мъртви звънци", "Умирай трудно с отмъщение", "Батман срещу Супермен", "Мъжът с желязната маска", "Цар Лъв".

За ролята си в "Обрат на съдбата" получава "Оскар" за най-добра мъжка роля, като е носител и на още много отличия, сред които "Еми", "Златен глобус", "Сателит" и други.

От 1978 г. е женен за ирландската актриса Шиниъд Кюсак, с която има две деца. През 2016 г. е избран за ректор на британския университет Бат Спа.

Година по-късно казва пред Гардиън, че се определя като "страхотен прагматик, който умее да подбира правилните роли".

"Искам да разкажа на учениците за реалностите в бизнеса с изкуство и развлечения. Не е добре да си велик художник, ако не можеш да продадеш творбата си", добавя Айрънс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG