Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Невероятно създание". Ема Стоун, която убеди Холивуд, че може да играе всичко


Ема Стоун
Ема Стоун

Като ученичка Ема Стоун прекъсва гимназия и заминава за Лос Анджелис, убедена, че иска да стане актриса. Днес тя е една от големите звезди на Холивуд, а новият филм с нея - "Клети създания", беше един от най-очакваните тази година. Стоун е Човек на деня на Свободна Европа.

Едва на 34 години Ема Стоун вече притежава "Оскар", БАФТА, "Златен глобус" и собствена продуцентска компания. Неслучайно последният филм с нея в главната роля е един от най-очакваните тази година.

Става дума за новия филм на режисьора Йоргос Лантимос "Клети създания", с който беше открит българският фестивал Синелибри на 6 октомври.

За него Лантимос получи голямата награда "Златен лъв" на Международния кинофестивал във Венеция.

"Централният герой е Бела Бакстър - едно невероятно създание, и тя не би съществувала без Ема Стоун, друго невероятно създание", каза режисьорът по-рано през септември при връчването на наградата.

"Клети създания" разказва за жена, която е реанимирана от лекар експериментатор през 19 век, след като се е самоубила. Лекарят заменя мозъка ѝ с този на нероденото ѝ бебе и тя започва наново живота си в тялото на възрастен и ума на новородено дете.

Сценарият е базиран на едноименния роман на Алистър Грей от 1992 г., а филмът е заснет във Великобритания.

Това е втората колаборация на Стоун и Лантимос след комедийната историческа драма "Фаворитката" с Оливия Колман и Рейчъл Вайс. За ролята си във филма Стоун получава една от номинациите си за "Оскар".

Стоун се бори за всички тези успехи от дете. Тя е е родена през 1988 г. в щата Аризона и мечтае да стане актриса от малка. Още докато е ученичка в гимназията, убеждава майка си да заминат заедно за Лос Анджелис, за да опита да пробие в Холивуд отрано.

След много опити успява да си спечели роли в тийнейджърски комедийни филми. С годините се утвърждава като едно от най-големите имена в Холивуд и успява да се преобрази в най-различни роли. През 2017 г. е най-високоплатената актриса в света и е обявена от сп. Тайм за една от 100-те най-влиятелни личности в света.

Освен за "Фаворитката" Стоун получава номинация за "Оскар" и за ролята на възстановяваща се наркоманка в "Бърдмен".

През 2016 г. печели наградата за главна женска роля с участието си в мюзикъла "Ла Ла Ленд", където играе начинаеща актриса и си партнира с Райън Гослинг.

Ема Стоун определя себе си като чувствителен и тревожен човек, но казва, че с времето е успяла да използва това в своя полза, за да стане по-продуктивна и да цени живота си повече.

"Знаете ли, казват, че тревожността е вълнение без дъх. Така че ако дишате през нея, тя се превръща във вълнение", казва актрисата пред изданието Толкс.

През 2020 г. Стоун заедно със съпруга си Дейв Маккари основава продуцентската компания Fruit Tree (Плодово дърво). Двамата имат едно дете.

Форум

XS
SM
MD
LG