Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парите за пренос на руски газ няма да идват от "Булгартрансгаз", а директно от "Газпром", реши парламентът


Гласуване в парламента. Архивна снимка
Гласуване в парламента. Архивна снимка

Държавното дружество "Булгартрансгаз" няма да плаща такса за пренос на руски газ, реши парламентът. Това стана с приети на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Новината идва, след като през октомври България въведе такса от 20 лв. за мВтч за транзит на руски газ. Това се случи под претекст, че по този начин, ще бъдат ограничени печалбите на "Газпром", а заедно с това в хазната ще влязат и допълнителни близо 2 млрд. лв.

С промените в закона таксата при внос и пренос на руски природен газ ще се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа, не от оператора. Измененията бяха приети с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Оператор на газопреносната мрежа на "Турски поток" (през която минава руският природоен газ) в България е "Булгартрансгаз", а над 90% от ползвателите ѝ са руски фирми.

Целта на приетите изменение е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на мрежата, посочват вносителите от "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Таксата беше въведена с промени на същия закон в края на септември. Те бяха предложени от Министерския съвет и отделно от депутатите Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Радослав Рибарски (ПП-ДБ). Енергийната вноска ще се събира от агенция "Митници".

След приетите тогава промени обаче не стана ясно кой ще дължи таксата - оператора на мрежата или газовите доставчици.

Руското държавно дружество "Газпром", което е резервирало огромната част на капацитета на "Турски поток" през България, плаща на страната такси за транзит и новата такса се очаква да повиши тях.

По груби изчисления и ако се запази средното количество транзитиран руски газ през България, таксата ще увеличи приходите в бюджета с над 2 млрд. лв. годишно. Те бяха отразени като допълнителен приход и в проекта за бюджет за 2024 г., предложен от финансовият министър Асен Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG