Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Фон дер Лайен ще бори крайните партии след изборите в Европа


Настоящата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, говори по време на предизборно събитие в Европейския парламент в Брюксел, 9 юни 2024 г.
Настоящата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, говори по време на предизборно събитие в Европейския парламент в Брюксел, 9 юни 2024 г.

Урсула фон дер Лайен ще търси подкрепа от досегашните си партньори - социалистите и либералите, за нов петгодишен мандат начело на Европейската комисия (ЕК).

Това се случва на фона на големия ръст на подкрепата за крайнодесните партии в редица големи икономики на Европейския съюз (ЕС) на изборите за Европейския парламент (ЕП) в неделя.

Според предварителните резултати Европейска народна партия (ЕНП), в която членува Фон дер Лайен, спечели изборите, като така остава най-голямата формация в ЕП и дава значителни шансове на досегашната председателка на ЕК да бъде преизбрана.

Заявката за преговори с левите идва, след като по-рано те я предупредиха, че няма да я подкрепят, ако продължава преговаря и групата на Европейските консерватори и реформисти, оглавявана от италианската премиерка Джорджа Мелони.

"Заедно, с други, ние ще построим бастион срещу крайната левица и десница", каза Фон дер Лайен. "Тази вечер беше потвърдено - ЕНП е най-силната политическа група... Ние спечелихме европейските избори".

Как се избира председател на ЕК

След изборите председателят на Европейския съвет провежда консултации с ЕП за възможен кандидат и накрая предлага такъв на лидерите на страните членки в съвета.

Тогава той следва да номинира кандидат с квалифицирано мнозинство - това означава или да бъде подкрепен от 15 от 27 държави, или от държави, чието население представлява най-малко 65% от общото население на ЕС.

Накрая ЕП гласува тази кандидатура, като е нужна подкрепата на най-малко 361 от 720 евродепутати.

ЕНП е представена от общо 12 държави в Европейския съвет, като нито една от тях не е сред най-големите - Германия, Франция, Италия, Испания.

Каквo показва математиката

Ако бъде избрана от Европейския съвет, Фон дер Лайен ще се стреми да получи подкрепа в ЕП от групите на досегашната коалиция - ЕНП, Социалисти и демократи и либералната "Обнови Европа", като по този начин може да получи гласовете на над 400 евродепутати.

Политико обаче отбелязва, че дори да спечели доверието на достатъчно на брой големи групи, това не означава непременно, че всички членове на тези партии ще гласуват за нея. На предишните избори през 2019 г. горепосочените формации я подкрепиха с 383 от общо 440 възможни гласа.

Други възможни партньори в ляво са Зелените и Левицата. Фон дер Лайен показа интерес и към крайнодясната група начело с Мелони - Консерватори и реформисти, но левите партии предупредиха, че не биха подкрепили коалиция с тях.

Джорджа Мелони и Урсула фон дер Лайен
Джорджа Мелони и Урсула фон дер Лайен

Евентуално обединение със Зелените би могло да отблъсне някои консерватори от ЕНП, които се противопоставят на важни промени, свързани със Зелената сделка, добавя Политико.

Първото заседание на новия Европейски парламент ще се състои на 16 юли, което означава, че Фон дер Лайен може да бъде избрана най-рано след един месец.

Защо е важно

От бъдещото ръководство на ЕК ще зависят ключови политики на ЕС както на местно, така и на глобално равнище. Такива са например войната в Украйна, икономическите отношения с Китай, Зелената сделка и не на последно място връзките със САЩ, където наесен Доналд Тръмп може да спечели президентските избори. Такава евентуална победа заплашва да отдалечи Вашингтон, който е ключов стратегически партньор на Европа.

Досега под ръководството на Фон дер Лайен ЕС заявяваше твърда подкрепа за Украйна, стимулираше зелените политики и защитаваше местните икономики от експанзивната политика на Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG