Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган ще допусне Швеция в НАТО, когато ЕС отвори пътя за членство на Турция


Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще допусне присъединяването на Швеция към НАТО, когато Европейският съюз (ЕС) отвори пътя за членство на Турция. Той направи изказването си, преди да замине за срещата на върха на Алианса във Вилнюс.

Европейската комисия реагира като каза, че разширяването на ЕС и на НАТО са „отделни процеси“. Генералният секретар на НАТО посочи, че членството на Турция в ЕС не е сред условията за допускане на Швеция в НАТО, договорени между двете страни преди година.

Това е първият път, в който турският държавен глава обвърза кандидатурата на Турция в ЕС и вдигането на ветото на Анкара за присъединяването на Швеция към Алианса.

„Отправям този призив от тук към страните, които държат Турция пред вратата на ЕС повече от 50 години и ще го отправя отново във Вилнюс. Отворете пътя за членство на Турция в ЕС. Когато отворите пътя за Турция, ние ще отворим пътя за Швеция, както направихме за Финландия“, каза Ердоган.

Турция блокира присъединяването на Швеция към НАТО и посочи като аргумент недостатъчната според нея борба с тероризма в скандинавската държава. По-рано Анкара блокира присъединяването и на Финландия, но впоследствие вдигна ветото си и страната стана членка на Алианса през април. Двете страни подадоха кандидатурите си за НАТО заедно, след като Русия започна войната срещу Украйна.

Повечето останали страни членки на НАТО подкрепят членството на Швеция. За присъединяването на нова държава е нужно единодушие. Другата страна, която има резерви към присъединяването на Швеция, е Унгария, припомня Ройтерс.

Турция подаде кандидатура за членство в ЕС през 1987 г., но получи статут настрана кандидатка за членство през 1999 г. Преговорите започнаха през 2005 г., но от години са в застой. ЕС отбелязва като причина за това „задълбочаващото се и силно обезпокоително отстъпление в областта на демокрацията, върховенството на закона и основните права“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира изказването на Ердоган като каза, че подкрепя амбициите на Турция да се присъедини към ЕС, но членството ѝ в блока не е сред условията за допускане на Швеция в НАТО. Той добави, че тези условия са изброени в споразумение между Турция, Швеция и Финландия, подписано на срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г.

Столтенберг каза още, че Швеция изпълнява заложените в споразумението условия и добави, че „все още е възможно да има положително решение“ за кандидатурата на Швеция на срещата на върха във Вилнюс, която ще се проведе на 11 и 12 юли.

Говорител на Европейската комисия коментира в понеделник, че разширяването на ЕС и на НАТО са „отделни процеси“, които не могат да бъдат свързани.

„Процесът по присъединяването на всяка страна кандидат е основан на заслугите на всяка страна“, каза говорителят, цитиран от Ройтерс.

Ердоган беше избран за трети мандат като президент на Турция през май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG