Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият пакет санкции на ЕС удря фирми и държави, които заобикалят забраните срещу Русия


Европейският съюз постигна съгласие по 11-ия пакет от санкции срещу Русия във връзка с нападението ѝ срещу Украйна, съобщи кореспондентът на Радио Свободна Европа от Брюксел.

Новият пакет, който беше одобрен от представителите на страните членки, има за цел да се бори със заобикалянето на санкциите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, пакетът от санкции, "ще нанесе допълнителен удар върху военната машина на Путин със засилени ограничения върху износа, насочени към организации, подкрепящи Кремъл".

"Нашият инструмент за борба със заобикалянето ще попречи на Русия да се сдобие със санкционираните стоки, написа още тя.

Новите ограничения ще засегнат 70 физически и 30 юридически лица. Налага се забрана за влизане на тирове от Русия в ЕС. Северното разклонение на петролопровода "Дружба" ще попадне под действието на санкциите, съобщи посланикът на Полша в ЕС Анджей Садос.

Според Bloomberg новите ограничения включват спиране на доставките през северния клон на петролопровода "Дружба". В същото време агенцията пише, че след като новият пакет бъде съгласуван от посланиците, той трябва да бъде подписан от лидерите на ЕС, но през този период пакетът може да бъде изменен.

Северното разклонение на тръбопровода доставя казахстански петрол за Европа, а южното разклонение доставя руски петрол за Унгария, Чешката република и Словакия.

На първо място, новият пакет трябва да ограничи възможността Русия да получава забранени технологии чрез Обединените арабски емирства, Армения и страните от Централна Азия. Новият механизъм на ЕС ще ограничи износа за трети страни.

Десетият пакет от санкции на ЕС беше въведен в края на февруари. Тогава ограниченията включваха, наред с други, Алфа банк, Росбанк и Тинкофф банк. Санкциите засегнаха общо 87 физически и 34 юридически лица.

По последни данни в ЕС са блокирани руски активи на стойност около 300 млрд. долара. Европейската комисия планира да създаде механизъм, по който замразените средства да бъдат прехвърлени за възстановяване на Украйна. Все още не е намерен правен механизъм за конфискация на средствата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG