Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС удължи санкциите срещу Русия с половин година


Украинското знаме и знамето на Европейския съюз. Снимката е илюстративна.
Украинското знаме и знамето на Европейския съюз. Снимката е илюстративна.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) съобщи в четвъртък, че удължава с шест месеца икономическите санкции срещу Русия. Те ще важат до 31 януари 2024 г.

Русия беше санкционирана от ЕС за пръв път през 2014 г. в отговор на анексирането на украинския полуостров Крим и дестабилизацията в Украйна. През 2022 г. след началото на пълномащабната война санкциите бяха значително разширени.

"Европейският съвет изтъква отново, че решително осъжда агресивната война на Русия срещу Украйна, която представлява явно нарушение на Устава на ООН, и припомня непоколебимата подкрепа на Европейския съюз за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и неотменимото ѝ право на самоотбрана срещу руската агресия", пише Съветът в прессъобщението.

Днес те се състоят от широк спектър от мерки, включително в търговията, финансите, технологиите, промишлеността, транспорта и луксозните стоки.

Конкретните мерки включват забрана на вноса или трансфера по море на суров нефт и някои нефтопродукти от Русия в ЕС, изключване от системата SWIFT на няколко руски банки и преустановяване на дейностите по излъчване и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни медии. Освен това бяха въведени специфични мерки за укрепване на способността на ЕС да противодейства на заобикалянето на санкциите.

От 24 февруари насам ЕС е приел общо 11 пакета санкции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG