Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повечето лидери на ЕС подкрепят новата помощ за Украйна. Унгария и Словакия изразяват съмнения


Словашкият министър-председател Роберт Фицо 
Словашкият министър-председател Роберт Фицо 

Повечето лидери на Европейския съюз (ЕС), които са на среща на върха на ЕС в Брюксел в петък, подкрепиха отпускането на по-голяма финансова помощ за Украйна в борбата ѝ с руската инвазия. Унгария и Словакия обаче изразиха резерви преди решението, което блокът трябва да вземе с единодушие през декември.

Изпълнителният орган на ЕС предложи 27-те държави от блока да предоставят повече пари в рамките на преразглеждането на общия си бюджет до 2027 г., за да финансират допълнително Киев това с 52,8 млрд. долара.

Общата подкрепа на ЕС за Украйна възлиза на почти 83 млрд. евро, откакто Русия нахлу в територията ѝ през февруари 2022 г., съобщи Европейската комисия тази седмица.

Новият словашки министър-председател Роберт Фицо каза по време на дебат с други лидери на ЕС, че иска гаранции, че парите на ЕС няма да бъдат присвоени.

"Украйна е сред най-корумпираните страни в света и ние обуславяме това, което е прекомерна финансова подкрепа, с гаранции, че европейските пари (включително словашките) няма да бъдат присвоени", каза той.

Според него част от парите трябва да отидат за обновяване на инфраструктурата на Словакия по източната ѝ граница с Украйна.

По-рано в петък унгарският министър-председател Виктор Орбан, единственият лидер на ЕС, който се срещна с руския президент Владимир Путин, откакто той започна пълномащабната си инвазия в Украйна, каза, че стратегията на блока по отношение на войната "се е провалила" и трябва да се създаде план Б, тъй като Киев няма да спечели битката на фронта срещу Русия.

Орбан добави, че не вижда причина Унгария да изпраща парите на данъкоплатците си в подкрепа на Киев.

Орбан, чието правителство продължава да поддържа по-тесни връзки с Русия, за разлика от останалите държави от ЕС, е смятан за потенциален противник на увеличаването на помощта за Украйна.

Думите на Орбан идват в момент, когато Будапеща се опитва да отключи милиарди европомощи, предвидени за Унгария в бюджета на ЕС, но блокирани от изпълнителната власт на Европейската комисия поради опасения, свързани с върховенството на закона.

Позицията на Орбан предизвика критики от страна на други лидери на ЕС. Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел каза, че Унгария не трябва да държи ЕС "заложник" по отношение на помощта за Украйна.

ЕК предложи преразглеждане на бюджета на ЕС за периода 2021-27 г. на стойност 1,1 трилиона евро (1,2 трилиона долара), за да се осигурят 50 милиарда евро за Украйна и да се похарчат още 15 милиарда евро за миграцията. Но допълването на бюджета се нуждае от подкрепата на всички държави членки, които ще трябва да направят допълнителни вноски от националните си бюджети.

Решението за преразглеждането на бюджета се очаква да бъде взето на следващата среща на върха на ЕС през декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG