Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трето еврейско училище в Канада стана мишена на стрелба за няколко дни 


Полицейска кола е спряла пред едно от училищата, срещи чиито фасади беше стреляно в четвъртък в Монреал.
Полицейска кола е спряла пред едно от училищата, срещи чиито фасади беше стреляно в четвъртък в Монреал.

Входът на еврейско училище в Монреал стана мишена на стрелба с огнестрелно оръжие. Това е трети подобен инцидент в Канада в рамките на по-малко от седмица на фона на повишеното напрежение заради военния конфликт в Близкия Изток.

При стрелбата са нанесени щети на фасадата на училището и няма данни за пострадали. На мястото са били намерени куршуми и гилзи. Сигнал за стрелбата е подаден в ранните часове на понеделник, съобщи телевизия "Си Би Си Нюз".

В четвъртък други две еврейски училища в Монреал съобщиха за установени дупки от куршуми по входните им врати. Засега местните власти не уточняват дали имат данни тези случаи да са свързани помежду си.

По думите на Майер Фрейг от Съвета на хасидските евреи в Квебек тези стрелби целят сплашването на еврейското население в града.

Напрежението около войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас предизвика и друг инцидент. Скандал между спорещи за конфликта хора в частния университет Конкордия в Едмънтън доведе до наранявания и арест в сряда, съобщи "Си Би Си Нюз".

Полицията в Торонто пък съобщи, че през трите седмици от първоначалната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври, станала повод за войната, са регистрирани над два пъти повече престъпления от омраза срещу евреи и мюсюлмани отколкото за цялата 2022 г.

По данни на Израел при атаката на Хамас на 7 октомври бяха убити около 1400 души, а над 240 - взети за заложници. При започналите ответни пълномащабни военни действия досега са загинали над 10 000 души в Ивицата Газа, твърдят местните здравни власти. Хамас е считана за терористична организация от Израел, САЩ, Канада, ЕС и други западни страни.

"Дали ще оживеем". Трудното бягство от Газа до България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG