Връзки за достъпност

Извънредни новини

След искане на ГЕРБ и ДПС. Кабинетът ще промени плановете за евросредства за въглищните райони


Колаж със снимки на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски
Колаж със снимки на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

Правителството ще прецизира част от текстовете на териториалните планове за въглищните райони, съобщи в четвъртък премиерът Николай Денков. В допълнение ГЕРБ и ДПС ще поискат парламентарна комисия да контролира средствата, които Европейският съюз ще отпусне съгласно плановете.

Това се случва, след като ден по-рано от ГЕРБ атакуваха кабинета с обвинения, че текстовете са написани по начин, който да облагодетелства конкретни фирми. Още в сряда вечерта Денков отхвърли твърденията като "волни или неволни" лъжи, но в четвъртък каза, че е станало недоразумение, което ще бъде поправено.

България трябва да представи въпросните планове до края на септември. Те са нужни, за да се получат парите от Европейския Фонд за справедлив преход. Той е насочен към тези региони, в които въглищната енергетика е водещ отрасъл, а ЕС постепенно се отказва от него. В България те са три – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Какво казаха от ГЕРБ

В сряда вечерта от ГЕРБ излъчиха специална пресконференция, в която обвиниха "Продължаваме промяната-Демократична България", че подготвят злоупотреби. От партията на Бойко Борисов казаха, че са притеснени от две изречения в териториалните планове, които според тях означават, че само конкретни вече избрани фирми ще получат от планираните евросредства.

Премиерът Николай Денков отхвърли обвиненията.

В четвъртък той и Борисов съобщиха, че са разговаряли по телефона и са се уточнили, че тези формулировки ще бъдат прецизирани.

"Това, което стана снощи, е резултат от недоразумение", каза Денков, като добави, че в плановете е било записано единствено, че се събира предварителна информация кои фирми са заинтересовани да инвестират в дадения регион. Това обаче не означава, че това ще са и избраните фирми, Конкурсът за това ще се проведе най-рано догодина.

"Всичко ще минава през парламента"

В исканията към правителството по темата освен ГЕРБ се включиха и от ДПС. В четвъртък депутатът от партията Делян Пеевски каза, че заедно с ГЕРБ ще предложат създаване на комисия, която да контролира разпределянето на евросредствата.

"За да няма такива неволни грешки, всичко ще минава през парламента", каза Пеевски.

Той добави, че от ДПС са разговаряли както с ПП-ДБ, така и с ГЕРБ по въпроса.

Депутатът от ДПС е санкциониран от САЩ за корупция. Дълги години той не участваше в парламентарните дейности, но през последните месеци е сред най-активните представители на ДПС. Партията официално не участва във властта.

Плановете за преход на въглищните райони, които предизвикаха последните спорове, са нужни, тъй като постигането на целите на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. минава през ограничаване на употребата на въглища. Парите от европейския фонд са предвидени за инвестиции в създаване на нови работни места и преквалифициране на хората, които сега работят във въглищната енергетика и които ще останат без работа.

Средствата, предвидени за тези региони, са общо 1,2 млрд. евро (2,4 млрд. лева). За да дойдат те обаче, правителството трябва да изпрати на Европейската комисия т.нар. териториални планове за справедлив преход, които след това трябва да получат одобрение.

Заради забавяне от страна на служебните кабинети на плановете България вече загуби 96 млн. евро (188 млн. лева) от тези пари, защото не изпрати плановете през 2022 г. Ако плановете не бъдат изпратени през 2023 г., страната ще загуби още 826 млн. евро (над 1,6 млрд. лева).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG