Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК все още вижда политическо влияние над ВСС и липса на присъди за корупция в България


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европейската комисия (ЕК) не вижда напредък по законодателството, свързано с дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и политическото влияние над съвета, както и при определянето на неговия състав.

За пореден път Брюксел отбелязва и липсата на влезли в сила присъди за корупция по високите етажи на властта.

Това се отбелязва в новия, четвърти поред годишен доклад на комисията за върховенството на закона в Европейския съюз (ЕС), публикуван в сряда. В частта за България ЕК все пак отчита напредък по някои от препоръките, отправените в миналия доклад.

Според европейските експерти България демонстрира напредък по въпроса с конкурсите за повишаване на съдии и за избягване на дългосрочно им командироване, сочи докладът.

ЕК отчита известен напредък и при мерките срещу корупцията в държавната администрация, включително в полицията и съдебната власт.

В същото време обаче не вижда напредък в подобряването на разследванията, наказателното преследване и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта.

Какви са препоръките

Еврокомисията отправя към България шест основни препоръки, сред които:

  • да се приеме законодателство за намаляване на срока на командироване на съдии;
  • да подготви законопроекти за по-добро функциониране на Инспектората към ВСС, за да се избегне политическо влияние над работата му;
  • да повиши усилията за избиране на нов състав на ВСС;
  • да подобри разследванията за корупция по високите етажи на властта.

От България се очаква също да въведе ясни изисквания за почтеност на висшите държавници, като и да подобри мерките за прозрачност при държавната реклама в медиите.

В общата част на доклада се отбелязва, че в България са приети законови промени за наказателно преследване на главния прокурор и неговите заместници, както и за съдебен надзор над отказите на прокуратурата да предприема разследване.

Допълва се, че все още липсват мерки за осигуряване на почтеност на висшите служители.

България е започнала да отнема гражданството на чуждестранни инвеститори заради неспазването на закона, както и че е престанала да издава "златни" паспорти срещу инвестиции, се отбелязва в документа.

ЕК добавя, че продължава подготовката на мерки за прилагане на задълженията по въпроса за собствеността на медиите.

Комисията съобщава, че й предстоят последни стъпки, преди да прекрати механизма за сътрудничество и проверка, с който доскоро наблюдаваше състоянието на законността в България и Румъния.

Двете страни са изпълнили в достатъчна степен задълженията си по механизма и наблюдението ще продължи по общия механизъм, въведен за всички държави от ЕС с годишните доклади за върховенството на закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG