Връзки за достъпност

Извънредни новини

Състоянието на Фицо остава сериозно, но стабилно. Нападателят му е обвинен в опит за убийство


Премиерът на Словакия Роберт Фицо на пресконференция, преди да бъде прострелян.
Премиерът на Словакия Роберт Фицо на пресконференция, преди да бъде прострелян.

Състоянието на премиера на Словакия Роберт Фицо, който беше прострелян в сряда, остава сериозно, но вече е стабилно. Това съобщи военният министър на страната Роберт Калиняк в четвъртък сутринта.

По-късно през деня стана ясно, че е повдигнато обвинение за опит за убийство на човека, нападнал Фицо. Информацията е на сайта tvnoviny.sk, цитиран от Ройтерс. Досега е известно, че той е на 71 години.

"Лекарите успяха да стабилизират състоянието на пациента и се предприемат по-нататъшни действия за подобряване на състоянието му, но за съжаление състоянието му остава сериозно", съобщи Калиняк.

Новината идва, след като Фицо беше прострелян в сряда, а говорител на словашкото министерство на вътрешните работи определи случая като "опит за убийство". Беше съобщено, че му е извършена операция и че той е с опасност за живота.

По-късно вицепремиерът Томаш Тараба каза пред Би Би Си, че по негова информация операцията е приключила добре и че нараняванията му вече не са животозастрашаващи.

В четвъртък Мириам Лапуникова, директор на болницата, където се лекува Фицо, каза, че му е направена компютърна томография. Извършена е и петчасова операция, в която са участвали два оперативни екипа.

По нейни думи Фицо е имал множество огнестрелни рани. Тя също потвърди, че към момента състоянието му е стабилно, но остава много сериозно.

Информационното издание Aktuality.sk цитира неназован източник, според когото Фицо е излязъл от операционната зала и е в стабилно състояние.

Фицо беше прострелян от 71-годишен мъж в словашкия миньорски град Хандлова. Според очевидци мъжът е прострелял няколко пъти премиера след изнесено заседание на кабинета, докато той се ръкувал с дошли да го поздравят привърженици.

Според правителството стрелбата е имала политически мотив.

Късно в сряда на съвместен брифинг военният министър Роберт Калиняк и министърът на вътрешните работи Матуш Сутай Есток съобщиха, че Фицо е бил прострелян пет пъти, като един от куршумите е улучил стомаха му.

Есток определи покушението като „атака срещу демокрацията“ .

Фицо встъпи в длъжност като премиер през октомври, след като неговата популистка партия Курс-Социалдемокрация победи на парламентарните избори. Това е третият му мандат.

Министър-председателят често заема проруски позиции. Той критикува военната подкрепа за Украйна, противопоставя се на санкциите срещу Русия и казва, че би наложил вето на всяка покана за Киев да се присъедини към НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG