Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата няма да разследва заплахите срещу фондация "Даная". Тя ще обжалва


Снимка от протест на фондация "Даная". На нея се виждат Ани Стоянова, майката на починалата Даная, Кремена Кунева и Методи Лалов
Снимка от протест на фондация "Даная". На нея се виждат Ани Стоянова, майката на починалата Даная, Кремена Кунева и Методи Лалов

Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство за заплахите, отправени към представители на фондация "Даная". Това съобщиха в петък председателките ѝ Ани Стоянова и Кремена Кунева.

Стоянова е майка на 15-годишната Даная, която почина през пролетта на 2023 г. в болница "Пирогов". Според близките ѝ смъртта е била причинена от неглижиране, като лекарите отричат това.

След случая Стоянова и Кунева, бивш депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), създадоха фондацията, която търси изясняване на случая и протестира срещу различни нередности в здравната система.

След случая изтече запис от заседание на Медицинския съвет на болницата, на който се чува как един от участниците призовава „да се направи всичко възможно“, така че близките на детето и хората зад фондацията „да усетят какво е болка“. Според Стоянова гласът е на д-р Асен Балтов.

Част от мотивите за отказа на прокуратурата по думите на Кунева са, че по време на разпит Балтов е отрекъл да е казвал това. Също и че посочената реплика липсва в протокола, воден от юристконсулта на болницата. По информация на Кунева не е направена експертиза за гласово разпознаване и автентичност на записа и няма разпитани свидетели.

От фондацията пишат, че ще обжалват отказа на прокуратурата. Свободна Европа изпрати запитване до държавното обвинение, за да потвърди информацията, като до момента няма получен отговор.

В края на април прокуратурата прекрати образувано досъдебно производство за смъртта на Даная заради липса на данни за престъпление.

След случая се проведоха протести с искане за отстраняването на директора на болницата Валентин Димитров. Те поискаха и от етичната комисия на Българския лекарски съюз (БЛС) да излезе със становище дали чутото в записа не противоречи на лекарската етика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG