Връзки за достъпност

Извънредни новини

Крайнодясната партия на Льо Пен спечели изборите във Франция на първи тур


Марин льо Пен говори пред журналисти след първия ден на изборите във Франция в неделя, 30 юни.
Марин льо Пен говори пред журналисти след първия ден на изборите във Франция в неделя, 30 юни.

Крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен за пръв път спечели парламентарния вот във Франция на първия тур, който се проведе в неделя, съобщи Ройтерс.

Новината идва, след като на 9 юни президентът Еманюел Макрон изненадващо свика предсрочни парламентарни избори. Това стана след убедителната победа на НС и слабото представяне на центристкия съюз на Макрон на европейските избори същия ден.

Сега крайният резултат от националния вот във Франция ще зависи от втория тур, който ще се състои на 7 юли, като предстои през седмицата да се водят разговори за изграждане на съюзи.

На първия тур НС и съюзниците ѝ са получили общо 33 % от гласовете, следвани от левия блок с 28 % и центристите на Макрон с 20 % според официалните резултати, които Министерството на вътрешните работи съобщи в понеделник.

"Французите почти изтриха блока на Макрон", каза Льо Пен. Резултатите по нейни думи показват "желанието на избирателите да обърнат страницата след 7 години на презрителна и разяждаща власт".

Лидерите на левия "Нов народен фронт" и на центристкия алианс на Макрон казаха в неделя вечерта, че ще оттеглят собствените си кандидати в районите, където друг кандидат има по-добри шансове да победи НС на втория тур.

В понеделник депутатите от НС призоваха дясноцентристките политици от партията на Републиканците, която получи по-малко от 7% от гласовете на първия тур, да се оттеглят от районите, където подобен ход би работил в полза на НС. Засега Републиканците, които се разцепиха преди гласуването, не са изразили позицията си. Малък брой техни депутати се присъединиха към НС.

Досега Националният сбор беше изолиран от всички формации. Партията вече е по-близо до властта с историческия си първи успех на изборите. Тя повиши подкрепата си на фона на критики срещу Макрон по отношение на високите разходи за живот и нарастващото недоволство от имиграцията.

Ако след втория тур Льо Пен и нейните съюзници успеят да сформират абсолютно мнозинство, е възможно партията ѝ да изпълни обещанията си да премахне много от ключовите политики на Макрон, включително да отмени пенсионната реформа и да спре френските доставки на ракети с далечен обсег на действие за Украйна. НС има исторически връзки с Русия.

Ако НС успее да събере достатъчно подкрепа, това би означавало парламентът да избере премиер, който на практика ще поеме властта на вътрешнополитическо ниво от президента. Сочен за възможен кандидат за премиер от партията е 28-годишният Жордан Бардела.

Социологическите проучвания до момента показват, че има шанс никоя от формациите с най-високи резултати да не успее да сформира кабинет с абсолютно мнозинство и това да блокира важни гласувания в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG