Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция ще забрани носенето на ислямски абаи в училищата


Модел с абая на модно ревю в Риад, Саудитска Арабия.

Френските власти ще забранят носенето в училище на абая - дълго покривало, носено от мюсюлмански жени, каза министърът на образованието в неделя. Той добави, че облеклото нарушава строгите светски закони на Франция в образованието.

"Вече няма да е възможно да се носи абая в училище", каза министърът на образованието Габриел Атал пред телевизия TF1. Той добави, че ще даде "ясни правила на национално ниво" на училищните директори преди връщането в клас в страната на 4 септември.

Решението идва след месеци на дебат за носенето на абая във френските училища, където на жените отдавна е забранено да носят ислямски забрадки.

Десните и крайнодесните настояха за забраната, която според левицата би посегнала на гражданските свободи.

Има съобщения за все по-често носене на абая в училищата и за напрежение по въпроса между учители и родители.

"Влизайки в класна стая, трябва да не можете да идентифицирате религията на учениците, като ги гледате", каза Атал.

Закон от март 2004 г. забранява "носенето на знаци или облекла, чрез които учениците привидно показват религиозна принадлежност" в училищата.

Това включва големи кръстове, еврейски кипи и ислямски забрадки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG