Връзки за достъпност

Извънредни новини

Галилео Галилей, човешкият пример за можене


Колаж на Галилео Галилей
Колаж на Галилео Галилей

Галилео Галилей

Физик, астроном, астролог и философ /1564 - 1642/

Произход: Пиза, Тоскана, артистично и музикално семейство на дребни благородници

Образование: Домашно образование, религиозно образование в манастира „Санта Мария де Валомброза“, медицина, философия и математика в Университета в Пиза

Постижения: Създава телескоп, с който наблюдава Луната, открива четирите луни на Юпитер, обяснява цикличния характер на фазите на Венера, изследва принципите на гравитацията и движението на телата, поставя основите на класическата механика, създава технически уреди за мирни и военни цели, издава книгата „Диалог за двете философски системи“, с която фактически подкрепя планетарната теория на Коперник и заради която е разследван и осъден от Светата инквизиция

Признание: Наричат Галилей „Баща на съвременната астрономия“, „Баща на съвременната физика“, „Баща на съвременната наука“

Той е човекът, който взе стълба, подпря я на небето и каза на човечеството – да се качим! Казва се Галилео Галилей. Роден е през ХVІ век в Пиза, но още не е умрял и май няма да умре.

Бащата на модерната физика, на модерната астрономия, на модерната наука – как ли не го наричаме. Някои му викат Гал Гал, за да го доближат до себе си. Други омаловажават научния и човешкия му път. Трети го боготворят - не се сещат, че човешката слабост е мярка за човешката сила. Аз предпочитам да го разбера и да гледам небето заедно с него. Така то по-добре се вижда.

Галилео Галилей постига много, не може да се изброи всичко, а и не това е целта. Целта е да разберем, че човек може. Не всичко. Не винаги. Не всеки човек. Но може. Така че Галилей е и пример за можене. Той не спира да мисли върху света, да експериментира с парченца от него, за да разбере цялото, но угасва на 77. Тогава е сляп и обвинен в ерес от любимата църква, която дълго не му прощава дързостта да вижда, способността да мисли и скромното желание да споделя видяно и премислено.

Галилео Галилей е роден през 1564 година, баща му е композитор, свири на лютня и предава на сина си важни уроци. Сред тях са скептицизъм към авторитетите, усещане за мярка и ритъм, усет за връзката между теория и практика. Този усет Галилей превръща в брак между абстрактната математика и практическия експеримент.

Той е прекрасен свирач на лютня, далеч преди да стане прекрасен наблюдател на небето

Първата житейска ориентация на Галилей е музиката. Той е прекрасен свирач на лютня, далеч преди да стане прекрасен наблюдател на небето. Момчето учи в католически манастир край Флоренция, а после медицина в Пиза. Там Галилео има прозрение - вижда заклатен от течението полиелей и започва да изследва природата на махалато около век преди Хюйгенс да я разкрие.

Галилей зарязва медицината и учи математика и природни науки. Първо изобретява термоскоп – нещо като термометър. Покрай стремежа за изобретяване обаче учи дизайн и явно е добър, защото по-късно дори преподава перспектива и светлосянка във Флоренция. През 1589 става професор по математика в Пиза, а после в Падуа 18 години предава геометрия, механика и астрономия.

Към края на века пътува до Венеция и среща прекрасната Марина Галба. Въпреки че е силно религиозен, той има с нея дълга връзка и три деца, но без брак. Любимата му дъщеря Виргиния, с монашеско име Мария Селесте, на стари години му е опора и безценен помощник.

Най-значимите открития на Галилей са от последното десетилетие на ХVІ и първото на ХVІІ век. Започва със съмнение в твърдението на Аристотел, че тежките предмети падат по-бързо от леките. Да, така изглежда, но тя и Земята изглежда плоска, и Слънцето сякаш се върти около нея.

Галилей експериментира и, доста преди Нютон, докосва темата за гравитацията, като доказва, че телата, независимо от природата си, падат, или при определени условия биха падали с еднаква скорост.

Но не вярвайте в басните, че пуска от кулата в Пиза железни топки и птичи пера, за да сравни времето на падане. Всъщност прави опитите в домашни условия. Пуска топки по наклонени повърхности, а така открива и закона за инерцията.

Пак общоприето е мнението, че ако тяло се движи по някаква повърхност, то забавя движението си и ще спре, ако няма външна сила. Галилей обаче открива, че ако възпиращите сили се премахнат, предметът ще се движи вечно. После Нютон прави от това откритие Първи закон за движението.

Коперник е прав, но не мога да го докажа

Най-големите открития на Галилей обаче са свързани с астрономията. В началото на ХVІІ век се спори прав ли е Коперник, че не Слънцето се движи около Земята, а обратно. През 1604 г. Галилей казва: „Коперник е прав, но не мога да го докажа“.

След 5 години научава, че в Холандия е измислено оптическо чудо - „телескоп“. По бегло описание дизайнерът Галилей прави собствена тръба, която дава тройно увеличение на далечни предмети. После постига 32-кратно увеличение и само за година открива невидимото.

Първо, вижда, че Луната не е гладка, както се смята, а по нея има планини и долини. После гледа Млечния път и разбира, че той е огромно струпване на звезди, което подкрепя идеята на Джордано Бруно, че звездите са безброй.

Галилей открива четирите луни на Юпитер и така нанася удар на геоцентризма

Галилей открива четирите луни на Юпитер и така нанася удар на геоцентризма. После гледа движението на слънчевите петна и фазите на Венера, много подобни на лунните. Това вече е солидно доказателство в подкрепа на теорията на Коперник, че Земята и планетите се въртят около Слънцето.

Резултатите бързо се разчуват, но църквата му забранява да подкрепя теорията на Коперник. При новия папа има размразяване и тогава Галилей издава най-прочутата си книга – „Диалог относно двете главни системи на света”.

Въпреки че книгата е одобрена от цензурата, когато става факт, църквата се стряска и през 1632 г. авторът е пред Светата Инквизиция. Дали заради авторитета му, или поради дебелите връзки, не го пращат в затвора, а го слагат под домашен арест до края на живота. Първо това е в имението на Пиколомини, архиепископ на Сиена, а после в личната му вила в Арсетри, край Флоренция.

Забранени са всичките му книги, включително онези, които би могъл да напише в бъдеще

Забранени са всичките му книги, включително онези, които би могъл да напише в бъдеще. Той трябва да чете по седем псалма веднъж седмично за следващите три години и с официална декларация да се откаже от хелиоцентричната заблуда.

Не вярвайте на баснята, че пред съда Галилей, след като се отрича, мърмори под нос – и все пак, тя се върти.

Въпреки това обаче и въпреки всички съмнителни или откровено нелицеприятни факти, които се знаят или предполагат за човека и учения Галилео Галилей, за човечеството той остава символ на съпротивата срещу догматизма и на изследване в търсене на истината – колкото и относителна да е тя.

Форум

XS
SM
MD
LG