Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме сходство". ДПС подкрепя ГЕРБ за правителство. ПП-ДБ и "Възраждане" отказаха преговори


Преговорният екип на ГЕРБ в състав Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян (от ляво надясно), 17 юни 2024 г.
Преговорният екип на ГЕРБ в състав Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян (от ляво надясно), 17 юни 2024 г.

ГЕРБ има "сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната". Това стана ясно след среща между представители на двете партии, с които започнаха преговорите за правителство с мандат на ГЕРБ.

В понеделник излъчените от Бойко Борисов преговарящи трябваше да разговарят и с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Възраждане", но двете формации отклониха поканата и декларираха, че остават в опозиция.

Парламентарните избори на 9 юни бяха спечелени от ГЕРБ, която ще има 68 депутати в следващия парламент. Групата на ДПС ще бъде от 47 представители, на ПП-ДБ - от 39, на "Възраждане" - от 38, на БСП - от 19, на "Има такъв народ" - от 16, а на "Величие" - от 13.

ГЕРБ и ДПС събират общо 115 депутати, което означава, че за да имат пълно мнозинство от поне 121 гласа им трябва подкрепата на още поне шестима народни представители. Борисов обаче нееднократно обяви, че няма да прави кабинет само с ДПС.

"Разговорите, които проведохме до момента показаха, че имаме сходство в програмите с ДПС по отношение на основните приоритети пред страната ни, свързани с Шенген, членството ни в еврозоната", каза Деница Сачева от ГЕРБ на брифинг след срещата с колегите ѝ от ДПС.

Тя беше придружена от Теменужка Петков и Рая Назарян, а от движението на срещата присъстваха Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Ертен Анисова, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и Байрам Байрам.

По думите на Сачева партиите в новия парламент повече не могат да бягат от отговорност, защото избирателите "ясно казват, че трябва да има политика на съгласие".

За понеделник бяха планирани и срещи с ПП-ДБ и "Възраждане", но и двете формации обявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

"Благодарим за отправената покана от днес за днес. ПП-ДБ няма да участва, съобразявайки се с волята на избирателите, и ще бъде силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България", гласеше официалният отговор на коалицията.

Още след изборите на 9 юни съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че формацията ще бъде опозиция и няма да даде подкрепа за кабинет на ГЕРБ. Председателят на "Да, България" (част от ДБ) Христо Иванов подаде оставка от поста и отказа депутатското си място.

В понеделник партия "Демократи за силна България" (ДСБ) с лидер ген. Атанас Атанасов, която също е част от ДБ, разпространи позиция, в която казва, че ще бъде "решителна опозиция срещу всеки опит за връщане назад към порочните практики и модела на Борисовата държава".

Депутатски мандати в 50 Народно събрание
Депутатски мандати в 50 Народно събрание

"Възраждане" също потвърди позицията си от предизборната кампания. Единственото правителство, което "Възраждане" ще подкрепи, е правителство с неин мандат, съобщи пресцентърът на партията в понеделник.

Срещите на ГЕРБ с останалите три партии от новия парламент са планирани за вторник. Разговорите ще се провеждат в сградата на Народното събрание.

Николай Марков от партия "Величие" каза в понеделник, че иска да се срещне лично с Борисов, а не с негови "контактьорски групи".

"Ако г-н Борисов прецени, че има какво да си каже с лидер, който зад гърба си има признати 100 хил. човека, ще ме покани. Ако не реши това нещо, няма да ме покани, и явно не го интересува мнението на тези сто хиляди души", добави Марков.

По-рано в понеделник президентът Румен Радев издаде указ, с който свиква първо заседание на новоизбраното Народно събрание в 9 часа в сряда.

По време на кампанията Борисов често говореше за ДПС и ГЕРБ като за "нас" и "ние", но миналата седмица каза, че няма да състави коалиция само с движението. И без заявката му общият брой депутати на двете партии не достига нужните 121 за съставяне на правителство. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се обяви за преговори "евроатлантическите" лидери т.е. ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG