Връзки за достъпност

Извънредни новини

Горан Брегович не беше допуснат в Молдова заради "проруска позиция"


Горан Брегович
Горан Брегович

Сръбският музикант Горан Брегович не беше допуснат да влезе в Молдова заради проруски възгледи. Външното министерство на Белград поиска обяснение от Кишинев.

В понеделник организаторите на фестивала Gustar, съобщиха, че един от най-известните балкански китаристи и композитори, родом от Босна и Херцеговина, и неговата група не са били допуснати в страната, след като вече са били кацнали на летището в столицата.

Молдовският външен министър Адриан Ефрос мотивира решението пред медиите с думите: „Г-н Брегович не бе допуснат в Молдова заради подкрепата му за руската анексия на Крим. Освен това от момента на военните действия в Украйна той демонстрира, че се придържа към проруска позиция “.

Игор Мунтяну - проевропейски либерален политик и бивш депутат, пък коментира: "Граничната полиция му е отказала достъп, защото открито подкрепя анексирането на Крим, възхвалява т.нар. руски свят и е запален почитател на Путин. Това и поискахме от властите, очевидно те могат, когато поискат".

Още през 2015 г. беше отменен концерт на Брегович в Киев, след като посети незаконно анексирания година по-рано от Русия украински полуостров Крим, за да свири там. Тогава стана ясно, че той не е преминал през украински пропускателен пункт, а е пристигнал с полет от Москва в Симферопол.

Ефрос отбеляза, че сега музикантът е бил уведомен предварително, че му е забранено да влиза в Молдова.

Самият Брегович обаче каза друго, цитиран от сайта на организаторите: "Бяхме много разочаровани, когато не ни разрешиха да влезем в Молдова на летището в Кишинев без официално обяснение“.

Той посочи, че обикаля цяла Европа със своите музиканти и никъде не е имало проблеми.

"Много обичам страната ви и се радвам на всяка възможност да свиря в Молдова особено на такъв ярък и уникален фестивал. Много съжалявам, че този път бях лишен от радостта и удоволствието да се появя пред вас“, обърна се той към феновете си.

Брегович обеща, че с екипа му ще се погрижат следващото представяне в Молдова да мине без проблеми.

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич коментира, че подобно решение не е в съответствие с традиционно приятелските отношения с Молдова и че е било осъдено от сръбската общественост. Той също отбеляза, че Брегович е свирил по целия свят и никога не е имал подобни проблеми, когато е посещавал която и да е страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG