Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сбогом на въглищата". Активисти на "Грийнпийс" написаха "престъпление" на комин на ТЕЦ "Марица 3" 


Шестимата активисти на "Грийнпийс" изписаха с бяла боя "престъпление" на английски език (crime) върху една от охладителните кули на ТЕЦ "Марица 3", свързвана с Христо Ковачки.
Шестимата активисти на "Грийнпийс" изписаха с бяла боя "престъпление" на английски език (crime) върху една от охладителните кули на ТЕЦ "Марица 3", свързвана с Христо Ковачки.

Шестима активисти на “Грийнпийс” предприеха протестна акция срещу свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ “Марица 3” в Димитровград. Демонстрацията е насочена срещу регулярното замърсяване на въздуха в района.

Още в ранните сутрешни часове на понеделник активистите се изкачиха до една от най-високите точки на централата, за да разпънат мрежа. Впоследствие тя беше използвана като шаблон, за да изпишат върху охладителна кула думата "престъпление" на английски език (crime - бел.ред.).

“Тук съм, за да кажа сбогом на въглищата. Точно тук, на това място, където това да стане”, каза един от катерачите, докато се спускаше по охладителната кула на централата, за да опъне мрежата.

Десислава Микова от “Грийнпийс” - България коментира, че “през последните две години Димитровград влиза в новините предимно с информация за замърсяването на въздуха”.

“Основната причина е инсталацията, която виждате зад мен - ТЕЦ “Марица 3”. Днес сме тук, защото такива инсталации нямат място в българската енергийна система”, каза Микова.

В акцията участваха активисти от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния. От “Грийнпийс” добавят, че те са “обединени от каузата, че всеки европейски гражданин заслужава сигурността да диша чист въздух и да живее в безопасна среда”.

Демонстрацията стана факт на фона на повишеното напрежение между правителството и миньорите и енергетиците, протестиращи срещу изпратените в края на септември в Брюксел териториални планове за енергиен преход във въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Въпреки че в началото на октомври парламентът прие споразумение между кабинета и протестиращите, част от тях настояха плановете да се изтеглят и променят. Затова те поддържаха няколко пътни блокади близо две седмици.

В крайна сметка те бяха вдигнати преди няколко дни, а миньорите и енергетиците готвят ефективни стачни действия.

БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" използваха темата, за да внесат първия вот на недоверие срещу кабинета на Николай Денков. Той обаче не събра достатъчно подкрепа, за да свали правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG