Връзки за достъпност

Извънредни новини

Григор Димитров спечели тенис турнира в Бризбън


Grigor Dimitrov, Brisbane, Australia
Grigor Dimitrov, Brisbane, Australia

Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели тенис турнира от сериите ATP 250 в Бризбън Австралия. На финала той победи световния номер 8 Холгер Руне от Дания със 7:6, 6:4 за два часа и 18 минути игра.

Титлата на Димитров е първа за него след близо шестгодишно прекъсване. Победата в Бризбън идва след серия от успешни мачове на българина през изминалата 2023 г.

По пътя към финала Димитров преодоля последователно Анди Мъри, Даниел Алтмайер, Ринки Хиджиката и Джордан Томпсън.

Финалният мач премина равностойно. Първият сет беше решен сред тайбрек, в който българинът надделя със 7 на 5 точки. Вторият сет също продължи равностойно, но Димитров успя да пробие едно от подаванията на Руне, което беше достатъчно да затвори сета с победа 6:4.

"Беше отдавна, когато за последно държах такъв трофей. Малко съм емоционален и ви благодаря за подкрепата", каза Димитров след края на двубоя.

Финалът беше общо 18 в кариерата на Димитров, а титлата е девета в кариерата му при професионалистите. Той за втори път завършва като шампион на турнира в Бризбън, след като спечели надпреварата през 2017 г.

С победата Димитров ще се изкачи до 13 място в класацията на ATP и ще остане много близко до десетия Алекс де Минор.

Турнирът в Бризбън се смята за един от „подгряващите“ преди първия турнир от Големия Шлем – Откритото първенство на Австралия, което се провежда в Мелбърн. То започва след седмица на 14 януари и ще продължи до 28 януари.

Григор Димитров е най-успешният тенисист в историята на мъжкия тенис на България. По-добри резултатите от него имат само сестрите Малееви в женския тенис и смесените двойки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG